Magas magyar állami kitüntetéseket adtak át Ungváron

2020. november 18., 19:19 , 1034. szám

Horváth Katalin, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszékének nyugalmazott docense, a Kárpátaljai Magyar Tudományos Társaság alelnöke a kárpátaljai magyar tudományos élet, illetve a felsőoktatás terén végzett több évtizedes értékteremtő kutatói és oktatói munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Magyarország köztársasági elnökétől, Áder Jánostól.

A kárpátaljai magyar közösség megmaradását, valamint anyanyelvének, kultúrájának megőrzését szolgáló pedagógusi és intézményvezetői munkája elismeréseként ugyanilyen kitüntetésben részesült Kovács Péter, az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium igazgatója.

A kitüntetések ünnepélyes átadására november 18-án, szerdán Magyarország Ungvári Főkonzulátusán került sor. A karanténszabályok miatt szűk körben megtartott ünnepségen a kitüntetéseket Buhajla József főkonzul adta át.

– Sajátos módon a vírushelyzet nem tesz lehetővé nagyobb rendezvényeket, amilyet ez megérdemelne. Így már hagyománnyá vált, hogy ilyen szűk körben tartjuk meg az eseményeket, de annál nagyobb szeretettel adjuk át a magas kitüntetéseket. Amikor Zubánics Lászlótól megkaptam a felterjesztett neveket, támogatólag terjesztettem tovább ezt a két nevet a köztársasági elnök úr felé, aki mindkét nevet jóváhagyta – mondta ünnepi beszédében Buhajla József, s hangsúlyozta, hogy a mai napon két olyan kiváló szakember részesül magas magyar állami kitüntetésben, akik az eddigi szakmai pályafutásuk alapján ezt maximálisan megérdemlik.

Horváth Katalin megköszönte a kitüntetést, és a rá jellemző határtalan szerénységgel megjegyezte:

– Úgy tekintem, hogy ez a magas kitüntetés nemcsak nekem szól, hanem annak a közösségnek, amelyben felnőttem, tanultam, dolgoztam és tanítottam. Mindenki benne van: a családom, a tanáraim, a munkatársaim és a tanítványaim. Köszönöm szépen!

Rehó Viktória