Az igazságügyi orvos­szakértői vizsgálatról

2020. november 24., 12:40 , 1033. szám

„Megtámadtak az utcán. A hívásomra kiérkező rendőrjárőr a kórházba küldött, ahol megvizsgálták a sérüléseimet és elláttak. Amikor a kezelés után elhagyhattam a kórházat, igazolást kaptam arról, hogy agyrázkódásom volt, eltört négy bordám és a kulcscsontom. Nem sokkal ezután felhívott a nyomozást vezető rendőr, s kérte, hogy vessem alá magam igazságügyi orvosszakértői vizsgálatnak. Valóban szükség van az orvos­szakértői vizsgálatra ahhoz, hogy bíróság elé kerüljenek a támadóim, vagy elegendő a kórházban kapott igazolás?”

– A sértettek számára kötelező átesni az igazságügyi orvosszakértői vizsgálaton. A vizsgálat célja az elszenvedett sérülések súlyosságának meghatározása. A nyomozó vagy az ügyész a sérülések súlyosságának és jellegének megállapítása érdekében köteles igazságügyi szakértőhöz fordulni.

Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat következtetései számítanak a valódi bizonyítéknak az eljárás során, mert az igazságügyi szakértő rendelkezik az ehhez szükséges „eljárási státusszal”.

A szakértői vizsgálat következtetései alapján minősítik majd az ön ellen elkövetett bűncselekményt, ami viszont kihathat az elkövetőre kiszabott büntetésre.

Az igazságügyi szakértő a vizsgálat során figyelembe veheti a kórházban kiállított igazolást, illetve a sértett ottani kivizsgálásával, kezelésével összefüggő leleteket, dokumentumokat. Felhívnám a figyelmét annak fontosságára a bűncselekmény minősítése szempontjából, hogy a támadás után mielőbb sor kerüljön a szakértői vizsgálatra.

hk