Polgármester-választások: A „régi” polgármesterek győztek országszerte

2020. november 25., 10:28 , 1034. szám

Tizenegy nagyvárosban rendezték meg a polgármester-választások második fordulóját múlt vasárnap.

A Központi Választási Bizottság (CVK) nem hivatalos adatai szerint a polgármester-választások vasárnapi második fordulójában országosan 29,53%-os volt a részvétel. A legtöbben (39,23%) a Zaporizzsja megyei Bergyanszkban mentek el szavazni. Lembergben (Lviv) a választók 38,94%-a kereste fel a szavazókörzeteket, míg a Donyeck megyei Szlovjanszkban a szavazók 32,40%-a, Rivnében a 30,35%-a, a Lemberg megyei Drohobicsban a 30,21%-a, Mikolajivban a 28,40%-a, Ungváron a 27,94%-a, Cserkassziban a 26,02%-a, Poltavában a 25,52%-a, a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopolban a 24,20%-a adta le a voksát. A legalacsonyabb (23,93%) Dnyipróban volt a részvétel.

Összehasonlításképpen: a választások október 25-én megrendezett első fordulójában a részvétel országosan elérte a 36,88%-ot. A polgármester-választások második fordulójának első napján, november 15-én az átlagos részvételi arány 24% volt.

A legtöbb nagyvárosban és megyeközpontban a papírformának megfelelő eredmény született. Lapzártánkkor Lembergben (Lviv) Andrij Szadovij polgármester áll nyerésre. Cserkassziban szintén megőrizheti a polgármesteri széket Anatolij Bondarenko. Dnyipróban ugyancsak a jelenlegi városvezető, Borisz Filatov győzött, a szavazatok 80,61%-át szerezve meg. Rivne polgármestere Olekszandr Tretyak lehet. Szlovjanszkban Vadim Ljah győzelmét még hétfőn kihirdette a helyi területi választási bizottság (TVB), míg Mikolajivban Olekszandr Szenkevics győzelme valószínűsíthető – ők ketten szintén hivatalban lévő polgármesterek. Bergyanszkban is győztest hirdettek Valerij Baranov személyében. Poltava polgármestere az az Olekszandr Mamaj lesz, akitől az előző városi tanács megvonta a bizalmat. Drohobicsban Tarasz Kucsma maradt a polgármester, igaz, alig több mint 500 szavazattal előzte meg ellenfelét. Nyikopolban Olekszandr Szajuk bejelentette a saját győzelmét, a szavazatszámlálás azonban még nem ért véget lapzártánkkor.

A mukachevo.net már vasárnap este jelentette, hogy a párhuzamos szavazatszámlálási eredmények alapján Bohdan Andrijiv hivatalban lévő polgármester nyerte az ungvári polgármester-választás második fordulóját. A portál megjegyzi, hogy Ungvár bizonyult az egyetlen városnak a 11 közül, ahol ezen a vasárnapon nem rendeztek exit pollt.

Az Ungvári TVB információi szerint, amelyeket az Opora civil szervezet ismertetett, a kárpátaljai megyeszékhely 90 155 választópolgárából 25 224 ment el szavazni a mögöttünk hagyott hétvégén. Andrijiv a voksok 51,4%-át szerezte meg (12 869 szavazat), míg ellenfelére, a Nép Szolgája színeiben induló Viktor Scsadejre 11 452-en szavaztak (46,19%). Vagyis a különbség a két jelölt között mindössze 1 417 szavazat volt. A választási bizottságok 902 szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak.

Ily módon a Nép Szolgája elveszítette egyetlen reális esélyét, hogy legalább egy megyeközpontban megnyerje a polgármester-választást – jegyzi meg az lb.ua. (A helyhatósági választások lehetséges kárpátaljai következményeiről lásd alábbi írásunkat!) Az összkép teljessége kedvéért tegyük hozzá, hogy Poltavában is bejutott a Nép Szolgája jelöltje a második fordulóba, a szakértők szerint azonban Szerhij Ivascsenkónak kezdettől kevesebb esélye volt a győzelemre, mint Ungváron Scsadejnek.

Ezúttal nem sikeredtek olyan problémamentesre a választások, mint október 25-én. Az Opora megfigyelői a vasárnap 12 és 16 óra közötti időszakban a szavazóhelyiségek 7,5%-ában tapasztalták, hogy a választók lefényképezik a saját szavazólapjaikat. A 18.30 órai helyzet szerint 41 esetben rögzítették a szavazólapok fényképezését, s 20 szabálysértési jegyzőkönyvet vettek fel. Huszonöt szavazólap-fényképezést Dnyipróból jelentettek, nyolcat Rivnéből, hármat-hármat Cserkassziból és Poltavából, egyet-egyet Lembergből, Mikolajivból és Nyikopolból.

A civil szervezetnél a november 22-i második választási forduló meghatározó problémájának nevezték a szavazólapok fényképezését. Szerintük a helyhatósági választások napjához (október 25. – 0,48%) és a megismételt választások első napjához (november 15. – 3,03%) képest az ilyen típusú jogsértések gyakorisága az adott időszakban jelentősen nőtt.

„A szavazólapok fényképezésének elterjedése komoly aggodalomra ad okot, mivel a probléma gyakorisága jelezheti illegális technológiák – köztük a választók ellenőrzésének és a szavazók megvesztegetésének – alkalmazását” – mutatnak rá az Oporánál.

A rendőrség tájékoztatása szerint 407 bejelentést kaptak a választási törvények megsértéséről vasárnap. A legtöbb bejelentést (41) Poltavában tették. A rendőrség a bejelentések nyomán 11 esetben indított büntetőeljárást, 10 esetben vettek fel szabálysértési jegyzőkönyvet.

Ami Ungvárt illeti, a megyei rendőrség sajtószolgálatának tájékoztatása szerint vasárnap közel 150 rendőr vigyázott a szavazás zavartalanságára a városban. A szavazóhelyiségek zárásáig, azaz kijevi idő szerint 20 óráig 12 be- és feljelentés érkezett a bűnüldöző szervekhez a választási jogszabályok megsértéséről. Valamennyi bejelentés nyomán vizsgálat indult. Emellett a rendőrség egy esetben büntetőeljárást indított a szavazólap „törvénytelen felhasználása” ügyében.

Az előttünk álló hétvégén Csernyivciben kerül sor a polgármester-választás második fordulójára, majd december 6-án Krivij Rihben járulhatnak az urnákhoz a választók. Emellett 2021 januárjában új választásokat kell tartani a Kijev megyei Boriszpilben, a Csernyihiv megyei Novhorod-Sziverszkijben és a Szumi megyei Konotopban, amelyek megválasztott polgármesterei a koronavírus áldozataivá váltak.

(ntk)

Scsadejjel bukik a kormányzó?

Az ungvári polgármester-választás második fordulója után szinte azonnal megindultak a találgatások arra vonatkozóan, hogy milyen következményei lehetnek a Nép Szolgája újabb kudarcának, azaz a párt által jelölt Viktor Scsadej vereségének.

Azok után, hogy a kormánypártnak nem sikerült az élen végeznie a megyei tanácsi választásokon, még reménykedhettek Scsadej győzelmében, aki október 25-én Ungváron a polgármester-választás második fordulójába jutott. Scsadej azonban alulmaradt ellenfelével, Bohdan Andrijiv hivatalban lévő polgármesterrel szemben, így a sajtóban megindult a bűnbakkeresés.

Országos szinten mindenekelőtt a kormánypártot hibáztatja a sajtó Scsadej vereségéért. Az lb.ua összeállításában Ungvárt a 2004. évi Munkácshoz, afféle politikai végvárhoz hasonlította. A portál szerint a kormánypártnak mindent el kellett volna követnie a győzelemért a kárpátaljai megyeszékhelyen. Az első forduló után nagy volt a fogadkozás, hogy így is lesz, aztán mindössze annyi történt, hogy a Nép Szolgája Kárpátaljáról megválasztott képviselői felvettek egy közös támogató videoüzenetet – állapítja meg az lb.ua. Megjegyzendő azért, hogy a „nép szolgáinak” választási kampánya országszerte csapnivaló volt, vagyis szó sincs arról, hogy Kijevben mellőzték volna a kárpátaljai jelöltet. Ezenkívül nemcsak az lb.ua-nak tűnt fel, hogy Scsadej sem kötötte a maga kampányát szorosan a kormánypárthoz. Láthatóan tartani akarta a távolságot a Nép Szolgájától, amely nem különösebben népszerű Kárpátalján.

Ugyancsak kijut a bírálatból Olekszij Petrov kormányzónak, aki a Nép Szolgája listavezetője volt a megyei tanácsi választásokon. Az ő szempontjából egyértelmű kudarcnak tekinthető, hogy a kormánypárt – ha csupán néhány tizedszázalékkal lemaradva is – a második helyre szorult a megyei tanácsi választásokon.

Az esetleges távozásával kapcsolatos szóbeszédeket erősítette, hogy az Elnöki Hivatal az elmúlt napokban-hetekben három megye élére is új kormányzót nevezett ki. Úgy hírlik, Zelenszkij elnök és hivatala a helyhatósági választások után nekilátott a kormányzók teljesítményének értékeléséhez, különös tekintettel a választási eredményekre. Ezeknek a „meghallgatásoknak” az alapján határoz az államfő és környezete a megyei hivatalvezetők, köztük Olekszij Petrov további sorsáról.

Hogy inog a szék a kormányzó alatt, az vidékünkön is érzékelhető. A kárpátaljai internetes újságírás fenegyereke, Vitalij Hlahola arról írt hétfőn, hogy Petrov távozhat tisztségéből. A blogger szerint a kormány akár már szerdán, lapunk megjelenésével egy időben jóváhagyhatja utódja kinevezését. Az utód Anatolij Poloszkov, a Chateau Chizay igazgatója lehet. Poloszkov neve már korábban, még Petrov kinevezése előtt felmerült a kormányzói tisztség várományosaként.

Hlaholának Olekszij Petrov pályafutásának további alakulásáról is van elképzelése. Szerinte a menesztett kormányzó lehet a közeljövőben megalakuló új Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke. Úgy tudja, máris összegyűlt a megválasztásához szükséges számú szavazat. Anélkül, hogy kategorikusan elvetnénk Petrov tanácselnökké választásának lehetőségét, jegyezzük meg, hogy egyelőre legalább annyi érv szól e lehetőség ellen, mint mellette. Először is jusson eszünkbe, hogy nem a Nép Szolgája nyerte a megyei tanácsi választásokat, így az elnökjelölés joga sem őket illeti meg. Kétségtelen, hogy jelen helyzet szerint a kormánypártot szinte lehetetlen megkerülni a megyei tanácsi többség megalakításakor, ám nem világos, miért ragaszkodna bármelyik érintett politikai erő – beleértve a Nép Szolgáját is – a „bukott” kormányzó megválasztásához, aki ráadásul nem is rendelkezik Kárpátalján számottevő politikai hátérrel. Ugyanakkor az is köztudott, hogy a kormánypárt állandó „káderhiánnyal” küzd, így amennyiben rá tudja erőltetni leendő koalíciós partnereire a saját elnökjelöltjét, nem kizárt, hogy az éppen Olekszij Petrov lesz.

(hk)