A NATO nem avatkozik be az ukrán–magyar konfliktusba

2020. december 3., 11:00

Ukrajnának és Magyarországnak egymás között kell rendeznie a kárpátaljai konfliktust – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) külügyminisztereinek szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatón, amelyről a Jevropejszka Pravda számolt be.

A tájékoztatás szerint Stoltenberg nem tért ki az ülés részleteire, amelyen a magyar külügyminiszter felvetette az Ukrán Biztonsági Szolgálat által Kárpátalján tartott házkutatások kérdését. Ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO közvetítsen a konfliktusban.

„Köztudott, hogy Magyarország és Ukrajna között kétoldalú vita van, és remélem, hogy a két fél meg tudja oldani ezt a vitát” – jelentette ki főtitkár.

A Jevropejszka Pravda szerint Stoltenberg úgy vélte, a két ország közötti vita ellenére a NATO folytathatja a partnerség megerősítését Ukrajnával, támogatva az országot.

Korábban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter videoüzenetében kijelentette: Ukrajna, egy nem NATO-tagország támadást indított egy NATO-tagországhoz tartozó nemzeti kisebbséggel szemben. Arra kérte az atlanti szervezet tagállamait, mutassák ki szolidaritásukat.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)