Linner-díj-átadó Beregszászban

2020. december 6., 08:46 , 1036. szám

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (BKÉSZ) és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközségnek közös szervezésében került sor a Linner-díj átadására Beregszászban, a Pásztor Ferenc Zarándokházban december 4-én.

Beregszász neves szülöttje az I. világháború idején harctéri sebészként dolgozott az orosz és az olasz frontokon, ahol nem tett különbséget a saját, illetve az ellenség sebesültjei között, hiszen számára minden élet egyformán értékes volt. A világháborút követően visszatért szülőföldjére, Kárpátaljára. Az ő emlékére hozták létre 2017-ben a róla elnevezett díjat, amelyet minden évben egy-egy, a szakmájában és életútjában is elismerésre méltó személynek adnak át.

A díjátadó ünnepséget az eddigi évektől eltérően szűk körben rendezték meg, amelyre az előző évek kitüntetettjei is csak egy kisfilmen keresztül kaphattak meghívást, amelyben elmondják, mit is szimbolizál számukra dr. Linner Bertalan szellemi hagyatéka.

Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul elmondta, hogy a maihoz hasonló nehéz helyzetekben, mint amilyen a koronavírus-járvány, különösen aktuális, hogy megbecsüljük az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat, akik nap mint nap megküzdenek ezzel a rendkívül szörnyű betegséggel, és áldozatokat hoznak a saját egészségüket nem kímélve. Mindez megfizethetetlen és felbecsülhetetlen szolgálat mindannyiunk számára.

Igaz, a díjat nem kifejezetten az orvosi pálya kimagasló képességű szakemberei számára hozták létre, azonban – az eddigi évekhez és díjazottakhoz hasonlóan – idén is az egészségügyben dolgozó, elismert szakembernek, dr. Oroszi Pálnak, a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központ megalapítójának és jelenlegi igazgatójának adták át. Az idei díjátadó ünnepség abban a tekintetben is különleges volt, hogy nem csupán egy doktor kapott elismerést, hanem egy nővér is Szibert Hermina személyében, aki ötven éven keresztül volt műtős nővér a beregszászi kórházban, s tizenkét éven át dolgozott együtt dr. Linner Bertalannal.

Dr. Oroszi Pál 1960. február 8-án született a nagyszőlősi járási Nevetlenfaluban. A mindent elemző gondolkodásmód és a szülői ház mellett megtanult rendszeres kétkezi munka szilárd alapokat teremtett számára, és jó felkészülésnek bizonyult a jövőt illetően. A világ dolgaira nyitott fiatalembert mindig is érdekelte a jövő, a pályaválasztás során pedig mindig is tudta, hogy számára az egészségügy a válasz a „Hol a helyem az életben?” kérdésre. Az általános iskola után a Beregszászi Egészségügyi Szakközépiskolában szerzett felcseri diplomát, de korán elhatározta, hogy továbbtanul, így a hajdani Szovjetunió távoli szegletébe, Észtországba utazott, ahol felvételt nyert a Tartui Állami Egyetem orvosi karára. Itt 1988-ban szerzett summa cum laude minősítéssel orvosi diplomát. Még orvostanhallgatóként családot alapított. Észtországból 1992-ben családjával együtt hazatelepült. Az 1993-ban alakult Kárpátaljai Keresztény Orvosok Társasága elnökévé választotta, mely tisztséget mindmáig betölti. Dr. Oroszi Pál és néhány orvostársa az 1990-es évek végén létrehozták a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központot, majd annak tiszaújlaki fiókintézetét. Elhivatott és kimagasló munkásságáért az évek során több díjjal is kitüntették, mint például a Genersich-díj, melyet az anyaország határain túl élők körében végzett szakmai tevékenységéért kapott 2007-ben, valamint a kárpátaljai magyarságért kifejtett munkájáért 2020-ban Fodó Sándor-díjban részesült. Dr. Oroszi Pál ma 4 felnőtt gyermek édesapja és boldog nagyapa. Gyermekei közül ketten is követik őt az egészségügyi pályán.

Szibert Hermina 1941. július 8-án látta meg a napvilágot a Beregszász melletti Tasnád községben. Iskolai tanulmányait a Beregszászi 1. Számú Középiskolában kezdte, a hetedik osztály befejezését követően a Beregszászi Egészségügyi Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, amit 1957-ben fejezett be. A Beregszászi Járási Kórház (ma Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház) sebészeti osztályán dolgozott több évtizeden keresztül, egészen nyugdíjba vonulásáig mint műtősnővér. Később főnővérként is tevékenykedett. Elkötelezett egészségügyi dolgozó volt, aki szerette és magas fokon művelte munkáját. Napi kapcsolatban volt Linner doktorral. Szibert Hermina több mint 1 000 műtétnél asszisztált, ezek közül számos esetben Linner doktor mellett, akit rendkívüli embernek tart a mai napig. 1962-ben családot alapított. Ma 3 unoka és 3 dédunoka boldog nagymamája. Állandóan tevékeny, családjáról gondoskodó. Aktívan kertészkedik, szeret szőlőt termeszteni, és nem riad vissza a rendszeres kerékpározástól sem.

(TV21 Ungvár/K. K.)