Sztepanov: Ukrajnában a tervek szerint mindenkit ingyenesen oltanak be koronavírus ellen

2020. december 12., 11:53

A tervek szerint Ukrajnában minden állampolgár ingyen, az állam terhére kapja meg a koronavírus elleni vakcinát, de legelőször a rizikócsoportokba tartozó 20 millió főt oltják be – jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter csütörtökön egy televíziós műsorban, adta hírül a Lvij Bereg hírportál.

A tárcavezető az Ukrajina 24 tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy kezdetben az egészségügyi szakmai és orvosi rizikócsoportokba tartozó személyeket oltják be koronavírus elleni vakcinával. Ebbe a körbe 20 millió személy tartozik – tette hozzá. Ezeknél az embereknél a legsúlyosabb a betegség lefolyása, ők kerülnek a legsúlyosabb állapotba a fertőzés után – jegyezte meg.

Sztepanov kiemelte, hogy az idősek korosztályába tartozók teszik ki az elhalálozottak oroszlánrészét, ezért nekik kell elsősorban megkapniuk a védőoltást. „Jelenleg vizsgáljuk, és ezt az elnök is hangsúlyozta, hogy mindenkinek kizárólagosan ingyenesen, az állam terhére kell biztosítani a vakcinát” – hangoztatta az egészségügyi miniszter.

(vb/karpat.in.ua)