Az idősotthonokról

2020. december 15., 13:15 , 1036. szám

„Férjemmel sokat dolgozunk, így nem tudunk megfelelően gondoskodni idős édesanyjáról, aki már nem képes ellátni magát. Felmerült, hogy idősotthonban helyezzük el, de semmit nem tudunk ezekről az intézményekről. Mi kell ehhez? Mit javasol: állami vagy magán­intézményt válasszunk? Mire figyeljünk oda?”

– Az állami idősotthonokba a nyugdíjkorhatárt elért vagy az 1. és a 2. rokkantsági csoportba tartozó, ellátásra szoruló személyek jelentkezhetnek. A beutalót az idősotthonba a lakóhely szerint illetékes szociális főosztály adja ki, így a jelentkezési kérelmet is nekik kell benyújtani. A kérvényt saját kezűleg kell megírnia annak a személynek, akinek az elhelyezését kérik.

Ezenkívül szükség lesz majd:

1. az idős személy személy­igazolványára és annak másolataira,

2. egészségügyi fejlapra, benne – rokkantak esetén – az ellátás szükségességét alátámasztó diagnózissal, a pszichiáter igazolásával és javallatával az idősotthon típusát illetően (a jelentkezőknek teljes körű egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, a felkeresendő orvosok, az elvégzendő vizsgálatok és oltások jegyzékét a szociális főosztályon vagy a családorvosuknál kérhetik);

3. igazolásra a nyugdíj összegéről (az idős személy elhelyezése esetén a továbbiakban a nyugdíj 75%-át az otthon kapja majd, s 25%-át a nyugdíjas);

4. igazolásra a család összetételéről;

5. az egészségügyi-szociális szakértői bizottság igazolására a rokkantsági csoportba sorolásról (rokkant személy esetében).

Egyszóval, rengeteg orvosi rendelőt és hivatali helyiséget kell végigjárnia annak, aki meg kívánja szerezni a beutalót. Valamennyi igényelt dokumentum benyújtása után néhány héttel, de mindenképpen egy hónapon belül várható válasz a jelentkezésre. Ráadásul beutalót csak abban az esetben adnak ki, ha az idősotthonban van szabad hely. Úgy hírlik, karantén idején szünetel az új lakók felvétele.

Ami a magánotthonokat, panziókat illeti, a felvételi eljárás sok tekintetben hasonlít az államihoz, bár lényegesen gyorsabb és egyszerűbb – kevesebb a bürokrácia. Egészségügyi vizsgálat a privátszférában is van, ezt nemegyszer a panziókkal együttműködő orvosok, illetve kórházak végzik el. A felvételhez igényelt dokumentumok jegyzékét az adott intézmény belátása szerint határozza meg.

A magánintézmények szerződés alapján nyújtják szolgáltatásaikat. Célszerű alaposan áttanulmányozni a szerződést, mielőtt aláírják. Annál is inkább, mivel minden szolgáltatást díjazás ellenében nyújtanak. Javasolnám, hogy mutassák meg az idősotthon által kínált szerződés tervezetét az ügyvédjüknek, aki szükség esetén el tudja magyarázni, mit jelentenek a szerződés úgynevezett „apró betűs részei”, felhívva figyelmüket az esetleges buktatókra.

hk