Bocskor Andrea is felkerült a Mirotvorecre

Halállistával békét teremteni?

2020. december 15., 23:14 , 1037. szám

Ukrajnában a választásokat követően a nacionalista erők a kormányzattal karöltve fűben, fában, levegőben, de leginkább a kárpátaljai magyar közösségben szeparatista jelek után kutatnak. Nem kerülhette el a figyelmüket Bocskor Andrea sem, aki a Fidesz–kdNp EP-képviselőjeként számos alkalommal felszólalt a kárpátaljai magyarok mellett. A Mirotvorec internetes oldal a hatóságokkal együttműködve már régóta listázza a kárpátaljai magyarokat, megszüntetésében azonban nem igazán érdekeltek az ukrán hatóságok.

Fölmerül a kérdés: miért került a „halállistára” Bocskor Andrea? A képviselő asszony nemrégiben határozottan kiállt azokkal a durva támadásokkal szemben, amelyeket az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mondvacsinált okokra hivatkozva követett el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és annak vezetőjével, illetve más kárpátaljai magyar szervezetekkel szemben. Ezeket a támadásokat politikai nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek minősítette, amelyek súlyosan fenyegetik a kisebbségi szervezeteket. A honlap szerint „annak ellenére, hogy Bocskor Andrea Beregszász szülöttje és Ukrajna állampolgára, az Európai Parlamentben az Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezette Fidesz politikai párt érdekeit képviseli”. Magyarán, mivel másként gondolkodik, mivel nem a kárpátaljai magyarság elnyomásában, megsemmisítésében érdekelt, halállistán a helye. Mindez ékes példája annak, hogyan próbálják demagógiával és blődségekkel elfedni a valós problémákat. Hiszen a képviselő asszony és a Fidesz ajánlásai éppen Ukrajna európai integritását segítenék elő, ha azokat az aktuális kormányzat nem tolná le az asztalról minduntalan. Az ukrán hatóságokkal együttműködő Mirotvorec Központ, az indokolása szerint, a kárpátaljai európai parlamenti képviselőt „Ukrajna szuverenitása és területi integritása elleni támadás” miatt vette fel adatbázisába. Úgy látszik tehát, a Mirotvorecnél már azt is tudják, „mire gondolt a költő”.  Az ukrán nacionalisták egy kötőszóból képesek szeparatizmust következtetni.

Az esettel kapcsolatban a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja levélben fordult David Sassolihoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez. A képviselőcsoport azt kéri, hogy az EP fejezze ki szolidaritását a megtámadott képviselővel, illetve szólítsa fel Ukrajnát, hogy az ukrán hatóságok akadályozzanak meg minden ilyen fenyegetést, uszítást és gyűlöletkeltést az európai parlamenti képviselők, valamint az ukrajnai magyar közösség tagjai ellen.

Deutsch Tamás a Fidesz–KDNP-delegáció vezetőjeként David Sassolihoz írt levelében felhívja az elnök figyelmét, hogy Bocskor Andrea 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek és a magyar néppárti delegációnak, és a képviselő asszony kárpátaljaiként az Ukrajnában élő magyarokat is képviseli. Bocskor Andrea közelről követte az ukrajnai eseményeket, és gyakran szóvá tette az ott élő magyarok kisebbségjogainak korlátozását.

Várhelyi Olivér EU-biztos Twitter-oldalán megjelent posztjában „elfogadhatatlan támadásnak” nevezi a lépést, továbbá kiemeli: „Fontos, hogy egy demokratikusan megválasztott képviselő végezhesse a munkáját, emellett tiszteletben kell tartani a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait.”

tj