Spontán visszaszámlálás: „5 perccel” a Munkácsy Mihály Kulturális Központ átadása előtt

Olvasói levél

2020. december 16., 14:26 , 1037. szám

Formabontó vállalkozásként ezúttal még nem az ünnepélyes csinnadrattaként szolgáló átadó eseményről tudósít a tollforgató, hanem az eddig elvégzett felújítási munkálatok jelenlegi állásáról, a felmerülő problémákról és természetesen a munkálatok befejezéséről érdeklődtem.

A kulturális központ az 1912-ben épült egykori Osztrák–Magyar Bank eklektikus stílusú valamikori csodás palotáját ismét csodálatos palotává kell varázsolni a mai kor igényeihez igazodva – ez a célkitűzés állt a beruházó, az e célból megalakult vállalat vezetője, Tarpai József igazgató előtt. Mégiscsak több mint 100 év telt el az eredeti épület megszületésétől.

A szovjet érában az Állami Bank (Госбанк) működött itt, így a folyamatosság valamennyire érvényesült, jelenleg a már felújított földszinti bal oldali épületszárny helyiségeiben az OTP Bank munkácsi fiókja működik – merjük remélni – eredményesen.

Előállt a felújítás, átalakítás, az udvari régi építmények elbontása – az ehhez szükséges engedélyeknek még 2020 februárjában érvényt szereztek. A kivitelezési munkálatok elvégzésével a viski illetékességű Hánka Tibor vállalkozó lett megbízva, aki szintén többnyire viski tagokból álló csapatot jelölt ki erre a nem mindennapi feladatra. A munkálatok kivitelezésére Botos Károly építésvezető vezetésével többféle szakmunka elvégzésére alkalmas szakmunkásgárda állt rendelkezésre. S már helyben is vagyunk. A munkálatokról Botos Károlytól érdeklődöm.

– Mi volt a legnehezebb feladat, amivel meg kellett küzdeni a felújítás során?

– Sok nehéz helyzetet kellett megoldani. Talán a homlokzati munkálatok során éreztem forró perceket, végül is a magasban kellett nagyon magas színvonalú munkát végezni a munkásaimnak. A „külcsín” akár egy évszázadra is szólhat. Ezt sokszor nem veszik figyelembe az ilyen típusú munkálatoknál. A tetőszerkezet alatt elhelyeztünk és befalaztunk egy időkapszulát az utókor számára, nota bene!, emlékeztetve leszünk, remélem, hogy pozitívan.

– Kiket emelne ki a szakmunkások közül?

– Nehéz a válasz, ez egy összeszokott csapat, valamennyien derekasan kivették, kiveszik részüket a munkálatokból. Néhány nevet ezért megemlítenék, akik élen járnak a munkában, és több szakmában is otthon érzik magukat: Szirmai István, Szabó János, Andrij Tegza, Gőczi Béla, Doktor István, Boldizsár Román, hogy csak néhányukat említsem.

Végül az átadás körüli bizonytalanságról egy pár szót. A járvány itt is határidő-módosítást „eredményezett”, a legoptimálisabb időpont 2021 tavasza, ha rosszabbra nem fordul a járványhelyzet – tájékoztat befejezésül Botos Károly.

Úgy legyen!

Fedeles Jenő