A megyei ügyészség válaszolt Barta József levelére

2020. december 20., 12:24 , 1038. szám

Amint arról honlapunkon is tájékozódhattak, december 4-én számos magyarságintézmény kapott újabb fenyegető levelet a kárpátaljai magyaroknak címezve. „Egy hetet kaptok arra, hogy elhagyjátok az ukrán földet. Ellenkező esetben mindannyiótokat megmérgezünk, akár a patkányokat. A túszaink vagytok. Az »első fecske« hét nap múlva érkezik. Várjátok” – írják a fenyegetők abban az elektronikus levélben, melynek címzettjei között szerepelt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, valamint Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), jó néhány sajtóorgánum és a Szürtei kistérség.

Majd december 7-én az a „hír” kezdett terjedni, hogy Kárpátalján letartóztattak egy fiatalokból álló csoportot, melynek tagjai meg akarták mérgezni Beregszász ivóvízhálózatát.

Barta József, a KMKSZ alelnöke december 8-án a Kárpátaljai Megyei Ügyészséghez fordulta kárpátaljai magyarságot ért provokációk és megfélemlítések miatt. Az alelnök többek között kifejtette, a kárpátaljai magyar közösség rendkívül aggódik a közelmúltban történt események miatt, és arra kérik az illetékeseket, jelezzék, hogy voltak-e olyan személyek, akik bűncselekményre készültek a beregszászi lakosok ellen.

A megyei ügyészség december 18-án válaszlevelet küldött, melyben közölték, hogy a fenyegető levél kapcsán a Beregszászi Rendőrség Nyomozóosztálya bírósági szakasz előtti nyomozást indított a Büntető törvénykönyv 129. cikkelyének 2. része (Gyilkossággal való fenyegetés szervezett csoport tagjai által faji, nemzeti vagy vallási intoleranciából kifolyólag; a tett háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) és 161. cikkelyének 2. része értelmében (A faji, nemzetiségi vagy vallási egyenlőségek megsértése; ez két évig terjedő javítómunkával vagy öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő).

A levél második részét illetően – december 7-én a Police Control Ukraine Facebook-oldalán közzétett anyagok kapcsán, amely szerint meg akarták mérgezni Beregszász ivóvízhálózatát – a megyei ügyészség a tények ellenőrzése céljából megküldte Barta József beadványát az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátaljai Megyei Főosztályának.

Rehó Viktória