Jepifanyij: Ukrajnában akkor lesz egységesen december 25-én a karácsony, ha erre az egyház és a nép megérik

2020. december 21., 09:46 , 1038. szám

Ukrajnában akkor ünneplik majd egységesen december 25-én a karácsonyt, ha erre a döntésre megérik az egyház és a nép – jelentette ki Jepifanyij metropolita, a nemrég létrehozott Ukrán Pravoszláv Egyház (PCU) feje a Szabadság Rádiónak nyilatkozva, adta hírül szombaton az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A metropolita az egységesen ünnepelt karácsonyról szólva kifejtette, hogy ő nincs ellene, de a hívek véleményére támaszkodik. Hozzátette, hogy a PCU-ban a közvélemény-kutatások alapján pontosan tudják, a hívek 60%-a ellenzi a december 25-i karácsonyt. „Ha most térnénk át erre, akkor újabb szakadást idéznénk elő az egyházunkon belül” – mutatott rá.

Jepifanyij emlékeztetett arra, hogy többször hangsúlyozta, az egységes karácsonyünneplés csak idő kérdése. Az ideje akkor jön el, amikor az ukrán nép, a pravoszláv hívek tudatosan döntenek mellette – hangoztatta. Megjegyezte, hogy amikor látni fogják, hogy a többség készen áll a karácsonyi áttérésre, akkor erről az egyház általános döntést fog hozni.

(vb/karpat.in.ua)