Sajtókonferencia a Perényi Kultúrkúriában

2020. december 22., 18:43

A Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014–2020 keretén belül megrendezett sajtókonferencia a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szervezésében valósult meg a Perényi Kultúrkúriában december 22-én.

A konferencián bemutatott projekt a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, a szlovákiai Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a nyíregyházi Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület közös szervezésében valósulhat meg. A projekt általános célkitűzése, hogy megteremtsék a feltételeket a határ menti régiók kulturális életének fellendítéséhez, valamint a határokon átívelő művészeti-kulturális terv része különböző kulturális intézmények létrehozása és működtetése, amilyen például az idén átadott Perényi Kultúrkúria is. A projekt időtartama 2020. május 15. – 2022. május 15.

„A projekt 2020 májusában indult Nagykapos (Szlovákia), Nyíregyháza (Magyarország) és Beregszász központtal azzal a céllal, hogy egy határokon átnyúló kulturális-művészeti teret hozzon létre, és közelebb hozza egymáshoz az adott határ menti régiókat” – mondta Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica ügyvezető igazgatója.

A szervezők a projekt keretén belül, a magyar és szlovák partnerekkel együtt a Perényi Kultúrkúria teljes körű felújítására és kialakítására a pályázatot még 2016-ban leadták, mely pályázat csak 2019-ben részesült pozitívan elbírálásban. Az idő alatt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) anyaországi támogatásból már felújította az intézményt, így a még 2016-ban benyújtott pályázati összeget a szervezők most eszközbeszerzésre fordították.

A Perényi Kultúrkúria sokrétű kulturális programok (koncertek, kiállítások, kézműves foglalkozások, táncfoglalkozások) lebonyolítására alkalmas létesítmény, ahol lehetőség van nagyobb rendezvények megszervezésére is. A kulturális központban kialakított pincehelyiség kellemes hangulatot kölcsönöz egy-egy szórakoztató programnak, mint például borkóstolók, gasztrokulturális rendezvények, ezek mellett az intézmény rendelkezik egy fedett terasszal, és az udvaron egy játszótér is helyet kapott.

Mindemellett a projekt során két elméleti és gyakorlati oktatást is tartalmazó képzést indítanak. Az egyik a kulturális menedzserképzés, melynek során kulturális szférában dolgozókat fognak képezni, a másik egy marketing továbbképzés, melyen helyi termelőket (borászok, ízőrzők, hagyományőrzők) tanítanak majd meg minél jobban kihasználni a marketing stratégiákat a saját termékeik eladása érdekében.

Az előzetes tervek szerint, amint a karanténintézkedések enyhülni látszanak, a kulturális központban beindul az élet. Kulturális örökségkutatással kezdenek majd a szervezők, így lehetőség nyílik feltérképezni Beregszász, Nagykapos és Nyíregyháza térségét – mondta Molnár Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica munkatársa, pályázati asszisztens. A továbbiakban majd több határokon átívelő programmal, valamint drámai színház és hangszer népszerűsítő programokkal is készülnek a szervezők.

K. K.