„Karanténcserkészet”, azaz a Beregszászi 4. Sz. Bendász István Cserkészcsapat 2020-as éve

2020. december 28., 17:34 , 1038. szám

A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és a fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. Kárpátalján hivatalosan 1991. december 15-én Munkácson alakult meg a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. Elnöke Popovics Béla, központja Munkács lett. Jelenlegi elnöke Popovics Pál.

Tominec Mihály, az 1992-ben megalakult és azóta is töretlenül működő Beregszászi 4. Sz. Bendász István Cserkészcsapat jelenlegi csapatparancsnoka számolt be hetilapunknak az elmúlt év cserkésztörténéseiről.

Csapatunk – és úgy gondolom, az egész világ – nagyon nehéz éven van túl. A kialakult járványhelyzet jelentősen megnehezítette a közösséggel foglalkozó szervezetek munkáját, hiszen a korlátozások leginkább a különféle programok, rendezvények, összejövetelek lebonyolítását lehetetlenítették el.

Cserkészközösségünknek a különféle korlátozások és szabályozások betartása mellett azonban sikerült megtartania több programot is az év során. Ilyen volt például a „felnőttebb” cserkészeink számára a KATT2020 (Kárpátaljai Téli Tábor) táborunkat. A program több szempontból is nagyon fontos volt csapatunk számára, de legfőként azért, mert 20 éves kihagyás után újra együtt táborozhattunk a Kecskeméti 878. Sz. Hatvani Pál Cserkészcsapattal. A kecskeméti csapat tagjai nagyban hozzájárultak a kárpátaljai cserkészet beindításához és fejlődéséhez, így sok évre visszanyúló barátságok, cserkészi és testvéri kapcsolatok alakultak ki közöttünk. A tábor remek alkalom volt a nosztalgiára, a közös programjaink felidézésére és a jelenlegi kapcsolataink erősítésére.

Ezt követően már hagyományosan megszerveztük az idei farsangi bálunkat is, amely Istennek hála már huszonharmadik alkalommal kerülhetett megrendezésre. Akkor még mit sem sejtve a vírusról, nagyon sokat bohóckodtunk, hisz a bál fő témája a cirkuszok világa volt.

A cserkészbált követően megjelentek az első hírek a koronavírussal kapcsolatosan, így az országban bevezetett szabályozások és korlátozások betartásával áttértünk az online cserkészetre. Ebben nagy segítséget nyújtott a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség.

Sajnos, a korlátozások nem tették lehetővé, hogy meg tudjuk tartani a legfontosabb éves programunkat, a jó öreg nyári tábort, de az mindenképpen pozitív, hogy a 2019 szeptemberében csatlakozott gyerekek számára sikeresen megszerveztük az úgynevezett „Tanyázást” (2-3 napos nyári táborhoz hasonló táborozás 8–12 éves gyerekek számára). A program nagyon jól sikerült, hisz összesen 41 kisgyerek tett cserkészígéretet, így kiscserkészekké válhattak, ami csapatunk szempontjából rendkívül biztató, reménnyel teli jövővel kecsegtet.

A kiscserkészekkel való táborozást követően egy kerékpártúrával egybekötött csillagvizsgálós hétvégét tarthattunk a benei cserkészekkel. Az „Ezer csillag éjszakája” program 2020. augusztus 29-én került megrendezésre Kovászón. A Beregszászi járás több magyarlakta települését (Bene–Borzsova–Mezővári–Halábor–Badaló–Tiszacsoma–Mezőgecse–Nagybakta–Muzsaly–Nagybereg–Kovászó) felölelő kerékpártúra fénypontja az éjszakai csillagnézés volt, amely során cserkészeink számára egy kicsit „lehoztuk” a csillagokat, ismertetve a legismertebb csillagképeket, azok jelentéseit. A csillagvizsgálást közös vacsorafőzéssel kötöttük egybe, megfűszerezve egy csipetnyi beszélgetéssel és cserkésznosztalgiával.

A szeptembert – az iskolákhoz hasonlóan – mi is tanévnyitóval kezdtük. Általában valamilyen különleges program keretében szoktuk ezt megvalósítani, így ebben az évben a Beregszászi Református Egyházközség tulajdonában lévő Kuklyai Közösségi Házhoz túráztunk egyet, ahol sikeresen megtartottuk a cserkészévnyitót, természetesen egy kis sütögetéssel egybekötve.

Minden év november 1-jén lerójuk tiszteletünket a málenkij robot áldozatai előtt. Idén sem volt ez másként. A megemlékezés előtti nap igyekeztünk rendezettebbé, tisztábbá és ezáltal méltóbbá tenni a beregszászi emlékművet, annak környékét, továbbá takarítást végeztünk csapatunk névadójának a városi temetőben található sírjánál is. A megemlékezés során tisztelegtünk, mindenki 1 percig kongathatta a harangot, majd Bendász István emléktáblájánál elénekeltük a cserkészindulót, utána átmentünk a temetőbe, ahol névadónk sírjánál együtt imádkoztunk.

Sajnos, idén nem tarthattuk meg a sokak által várt 2020 perc sportprogramot, illetve a mindenki által nagyon várt adventi kézműves nap szervezését is le kellett állítanunk.

Az adventi időszakban Megváltónk érkezésére várva a szokásos közös cserkészkarácsonyi programunkra készülünk.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a bizalmat és a segítséget. Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hogy továbbra is támogatást nyújtott programjaink megvalósításában.

A csapatunk most különösképpen is jó egészséget, kitartást kíván, és természetesen békés, boldog karácsonyt.

(Tominec Mihály/SD)