Smihal az EU-tól kért segítséget a Covid elleni vakcina beszerzéséhez

2021. január 10., 10:34

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök levélben fordult az Európai Bizottsághoz azzal a kéréssel, hogy segítsen Ukrajnának koronavírus elleni oltáshoz jutni – jelentette a korrespondent.net Rikard Jozwiakra, a Szabadság Rádió tudósítójára hivatkozva.

„Ukrajna miniszterelnöke a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban írásban kért segítséget az Európai Bizottságtól: »A rendkívül magas kereslet világszerte és a beszerzési feltételek tárgyalási pozíciói összehasonlíthatatlanul gyengébbek, mint az EU-é.« Hozzáteszi, hogy Ukrajna legkorábban márciusban juthat oltóanyaghoz” – írja Jozwiak a Twitteren.

A korrespondent.net megjegyzi, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, az EB további 300 millió adag vakcinát vásárol a BioNTech-től.

„Mint tudják, már 300 millió Pfizer/BioNTech vakcinához van hozzáférésünk. Megállapodtunk a szerződés módosításáról, és most további 300 millió adagot vásárolhatunk ebből az oltóanyagból. Vagyis kétszer annyit” – jelentette ki az elnök.

Von der Leyen ugyanakkor hozzátette, hogy az új tételből 75 millió adagnak kell beérkeznie a második trimeszterben. A többi a harmadik és a negyedik trimeszterben várható.

Korábban 13 EU-tagország felhívást intézett az Európai Bizottsághoz, hogy segítsen a Keleti Partnerség országainak, köztük Ukrajnának is hozzájutni a koronavírus elleni oltáshoz. A levelet Magyarország is aláírta.

(korrespondent.net/Kárpátalja)