Itt az oltás, hol az oltás – ukrán mágia a vakcina körül

2021. január 14., 08:37 , 1040. szám

Miközben a világ boldogabbik felén már javában oltják a lakosságot a koronavírus ellen, Ukrajnában még híre-hamva sincs a vakcinának (legalábbis a mezei polgár számára), legfeljebb az oltóanyag beszerzését kísérő vádaskodásokon és civódásokon szórakozhatunk.

Kínai vakcinája lesz Ukrajnának

Az első kisebb botrány abból adódott szilveszter tájékán, hogy az ukrán ellenzékben és a médiában tudatosult: miközben világszerte már milliók kaphatták meg az oltóanyagot, Ukrajnának csupán bizonytalan ígéretei vannak arra vonatkozóan, hogy belátható időn belül vakcinához jut. A szokásokhoz híven azonnal megindult a bűnbakkeresés, és a legtöbben Makszim Sztepanov egészségügyi miniszterre mutogattak. Sztepanov rutinosan a beszerzéssel állítólag megbízott állami vállalat vezetőjére igyekezett továbbhárítani a felelősséget, ám kevés sikerrel.

Talán a sok noszogatás és bírálat hatására az egészségügyi tárca végül bejelentette, hogy aláírták az első vakcinaszállítási megállapodást a kínai Sinovac Biotech vállalattal. A sajtó szerint Ukrajna 1,8-1,9 millió ampulla vakcinát vásárolt, adagját 504 hrivnyáért, amit Sztepanov elfogadható árnak nevezett.

A segodnya.ua úgy tudja, az első 700 ezer ampulla oltóanyagot 30 nappal azután kapja meg Ukrajna, hogy a vakcina átesik a kísérletek harmadik szakaszán. Szakértők szerint erre februárban kerülhet sor.

Európától is kér a kormány

Ukrajnában az említett kínai oltóanyaggal szándékoznak beoltani a kockázati csoportokba tartozókat, vagyis az egészségügyi dolgozókat, a katonákat és az időseket, ám a megrendelt mennyiség távolról sem lesz elegendő minden érintett számára. Úgy tűnik, hogy ezzel a kormány is tisztában van. Az ukrán sajtó Rikard Jozwiak, a Szabadság Rádió tudósítója nyomán számolt be arról minap, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök levélben fordult az Európai Bizottsághoz azzal a kéréssel, segítsen Ukrajnának koronavírus elleni oltáshoz jutni.

„Ukrajna miniszterelnöke a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban írásban kért segítséget az Európai Bizottságtól: »A rendkívül magas kereslet világszerte és a beszerzési feltételek összehasonlíthatatlanul (gyengébbé) teszik tárgyalási pozícióinkat, mint az EU-é.« Hozzáteszi, hogy Ukrajna legkorábban márciusban juthat oltóanyaghoz” – írta Jozwiak a Twitteren.

Közben ismét szóba került az orosz Szputnik V vakcina. Nacionalista körökben óriási felháborodást keltett, hogy egy harkivi cég kezdeményezte az Egészségügyi Minisztériumnál az orosz oltóanyag regisztrációját. A kormány részéről mindjárt jelezték, hogy jelenleg nem számolnak a Szputnik V alkalmazásával.

Oltásra várva

A koronavírus elleni vakcina három úton-módon juthat el Ukrajnába. Az első: a COVAX rendszerén keresztül, amelynek célja vakcinához juttatni a szegény vagy hátrányos helyzetű országokat. Egyelőre nem tudni, hogy mikor és mennyi vakcinához juthat Kijev ebből a forrásból. A második lehetőség az állami beszerzés. Ebben az esetben a kockázati csoportokhoz tartozók számára, akiket elsőkként oltanak be, ingyenes lesz a vakcina, mindenki másnak azonban előreláthatóan fizetnie kell majd érte. A harmadik forrás a magánszektor lehet, amelynek szolgáltatásait minden érdeklődő igénybe veheti – ugyancsak fizetség ellenében.

A segodnya.ua máris arról ír, hogy a világhálón kínálják a Sinovac koronavírus elleni oltását, miközben Ukrajnában még egyetlen vakcinát sem regisztráltak be hivatalosan. A portál újságírójának az egyik magánklinikán elmondták, valószínűleg a Sinovac lesz az első Ukrajnában bejegyzett oltóanyag, a beszerzési ára 110 dollár. Azt ígérik, azonnal jelzik, amint a vakcina megjelenik az országban. Időpontot nem mondtak, minden attól függ, mikor történik meg a hivatalos regisztráció, hiszen csak ezután kerülhet a klinikákra az oltóanyag.

Egy másik magánklinika főorvosa is megerősítette, hogy amint megjelenik a vakcina, hozzálátnak az oltáshoz. Csakhogy az oltóanyag aligha jelenik meg fél évnél korábban a magánpiacon, jó ha 2021-ben egyáltalán elérhető lesz – int türelemre a szakember.

Addig is szabad a gazda a szélhámosok, üzérkedők számára.

„Kérdezzenek rá az oltást kísérő igazolásokra. Ezeknek a dokumentumoknak az oltással kell járniuk, ezért győződjenek meg arról, hogy olyan oltóanyagról van-e szó, amely Ukrajnába érkezve átesett a legalizálási eljáráson” – javasolja Fegyir Lapij, az országos immunprofilaktikai műszaki szakértői csoport elnöke.

Vakcina a kiváltságosaknak

Miközben a lakosság sorsába beletörődve vár az oltóanyagra, a világhálón elterjedt a hír, hogy az ország hatalmasai máris hozzájutottak az életmentő vakcinához. Ezek szerint egy sor parlamenti képviselő és kormánytagok titokban oltatták be magukat az Izraelből illegálisan behozott Pfizer vakcinával az egyik magánklinikán. Állítólag egyenként 1–3 ezer eurót fizettek az oltóanyagért.

A hatalom bizonyára ráérzett, hogy mekkora botrány kerekedhet a hírből, ezért maga Volodimir Zelenszkij elnök adott megbízást a Covid-vakcina csempészésére vonatkozó információk ellenőrzésére az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) és a többi bűnüldöző hatóságnak.

„Ha valakinek valóban az jutott eszébe, hogy titokban és a törvényeket sértve importálja az oltóanyagot értékesítés céljából, akkor a reakciónak a lehető legkeményebbnek kell lennie.

Az államnak világos oltási terve van. Először a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó embereket és a Covid elleni küzdelem frontvonalában lévőket oltják be.

A csempészésért és hamisításért büntetésnek kell járnia” – írta az elnök.

A közösségi médiában megjelent kommentárokból ítélve azonban az emberek zöme nem hisz az államfői dörgedelmekben, nemigen kételkednek benne, hogy az ország hatalmasai beoltatták magukat, ha egyszer lehetőségük adódott rá.

Még az sem javított számottevően a közhangulaton, hogy a BBC News szerint az izraeli egészségügyi minisztérium cáfolta a koronavírus elleni vakcinák csempészését vagy titkos szállítását ukrán tisztviselők „illegális oltása” céljából. Yoel Edelstein izraeli egészségügyi miniszter képviselője egyenesen kizárta annak lehetőségét, hogy oltásokat importáljanak Izraelből.

„Az oltások mélyfagyasztást igényelnek. Lehetetlen, hogy valaki észrevétlenül szállítsa őket” – közölte a minisztérium.

Hozzátették, hogy az ukrán sajtóban megjelent hírek miatt egyelőre nem tervezik hivatalos vizsgálat megindítását.

A strana.ua ugyanakkor annak lehetőségét boncolgatja minapi írásában, hogy bizonyos üzleti köröknek módjában állhatott magánrepülővel Kijevbe szállítani a vakcinát kiváltságosok számára.

(ntk)