Kézműves-foglalkozás és a világ világossága

2021. február 1., 18:18 , 1043. szám

A katolikus egyház február 2-án emlékezik meg Jézus Krisztus templomban való bemutatásáról, s ünnepli gyertyaszentelő Boldogasszony napját. A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének legnagyobb magyar ajkú közössége, a Salánki Görögkatolikus Egyházközség saját hagyományaihoz híven erre az ünnepre is kézműves-foglalkozás keretében igyekezett felkészíteni a közösség tagjait az ünnepet megelőző hétvégén.

Január 26-án a csigatészta-készítő kör tagjai készítettek gyertyát Csirpák Viktória tisztelendő asszony vezetésével, 31-én pedig a helyi ifisek.

Nemrégiben lapunkban is beszámoltunk róla, hogy vízkereszt ünnepére a hittanosok maguk díszítették különböző kézművestechnikákkal azt a butéliát, melyben aztán a vizet szentelték meg. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére készülve január 30-án tartottak kézműves-foglalkozást. Ez a nap a katolikus ünneptárban a három szent főpap, azaz Nazianzi Szent Gergely, Aranyszájú Szent János és Nagy Szent Bazil ünnepe. A kisgyermekes családok liturgiá­ján őket állították példaként a jelenlévők felé. „Úgy világítson a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jótetteiteket, és dicsőítsék Atyátokat, aki a mennyekben van!” – vagyis ahogyan a három szent főpap meghallotta Jézus Krisztus szavait, úgy kell életté váltani az Evangélium tanítását.

Az ünnepi szent liturgiát követően a Matécsa Közösségi Házban kézművességgel egybekötött hittanórára került sor. A magas létszámra való tekintettel a gyerekek három csoportban előbb az ünnep jelentését ismerhették meg előadás és bibliai rajzfilm által. Ebből megtudhatták, hogy a gyertya Jézus Krisztus, a világ világosságának szimbóluma, s aki Őt követi, az nem jár sötétségben, hanem az élet világossága lesz nála, ugyanúgy, mint a három szent főpapnál. A foglalkozás keretében sodort és mártott gyertyát készítettek, melyeket február 2-án, az ünnepi liturgia keretében szenteltek meg.

A program megvalósulását a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Espán Rita