Táplálkozással a gyermekek egészségéért – online konferencia

2021. február 7., 14:40 , 1044. szám

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2021 a nemzeti újrakezdés éve keretében tematikus hónapokat tart. A tematikus hónapok részeként februárban a gyermekegészség kerül a középpontba. Együttműködve a Bethesda Gyermekkórházzal, a Magyar Gyerekorvosok Társaságával és a Magyar Védőnők Egyesületével a Nemzetpolitikai Államtitkárság megbízásából a hónap folyamán négy online konferenciára kerül sor a gyermekegészségügy témájában.

„A magyar közösségek megtartásában kulcsfontosságú, hogy magas színvonalú, magyar nyelven elérhető egészségügyi ellátás működjön a határainkon túl is. Fontos, hogy a külhoni magyarság biztonságban érezze magát a szülőföldjén” – fogalmazott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Nemzetpolitikai Államtitkárság megbízásából a Bethesda Gyermekkórházzal és a Magyar Gyerekorvosok Társaságával együttműködésben indított, külhoni magyar egészségügyi szakembereknek szóló online képzéssorozat indulása alkalmából.

Az államtitkár bejelentette, hogy a 2021 a nemzeti újrakezdés éve keretében az államtitkárság tematikus hónapokat tart. Január a sport hónapja volt, február pedig a gyermekegészség hónapja. Ennek részeként négyalkalmas online képzéssorozatot szerveznek február 5–26. között külhoni magyar gyermekorvosok, ápolók, gyermekegészségügyi szakemberek számára, amelynek célja a tudásátadás és a Kárpát-medencei szakmai hálózat erősítése. Emellett kiemelte: „A járványhelyzet is megmutatta, hogy nemcsak a gazdaság vagy éppen a turizmus területén van szükségünk egységes Kárpát-medencei nézőpontra, hanem az egészségügy területén is.”

Az államtitkárság évek óta kiemelten támogatja a külhoni magyar családokat és az őket körülvevő „védőhálót”, amelynek fontos szereplői a gyermek­egészségügyben dolgozók. Az államtitkár felidézte: 2013-ban megkezdték a Kárpát-medencei gyermekgyógyász-hálózat kiépítését, 2017-ben pedig a védőnői gyakorlat Kárpát-medencei kiterjesztését. Mára több szakmai fórumon rendszerszintűvé vált a Kárpát-medencei részvétel.

Az első online konferenciára február 5-én került sor YouTube-­felületen, melyhez előzetes jelentkezéssel lehetett csatlakozni. A megnyitóján Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke elmondta, számukra nagy öröm, hogy még 2017-ben elindulhatott egy határokon átívelő együttműködés a hazai és a külföldi szakemberek között, melynek keretében több konferenciát, gyakorlati foglalkozásokat, képzéseket tarthattak meg az elmúlt pár évben.

„Fontosnak tartjuk azt, hogy a gyermekek egészségével foglalkozó szakemberek olyan információkat tudjanak kapni, amelyek segítik őket a mindennapokban, a gyermekek egészségének megőrzésében” – emelte ki az elnök asszony.

Dr. Velkey György, a Be­thesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Gyerekorvosok Társaságának tiszteletbeli elnöke köszöntötte a konferencia hallgatóit, és kiemelte: „A Covid-világjárvány elszigeteltté teszi a szakembereket is, ezért is tartom különösen fontosnak, hogy a határon túli szakemberekkel kialakult kapcsolatok az online térben is folytatódjanak. Online konferenciáinkon különböző tematika szerint szólítjuk meg a külhoni kollégákat, ezzel is célunk, hogy elmélyítsük az egységes szemléletű magyar gyermekegészségügy szakmai kapcsolatrendszerét.”

Az online képzések keretében több fontos témát érintenek, így a táplálkozás kérdéskörét, a gyermekkori szorongás kezelésének területét, a hit és a gyógyulás kapcsolatát, valamint gyermekneurológiai továbbképzés is szerepel a programok között.

K. K.