Neveletlen kamionosok Nevetlenfalunál – mi lenne a legjobb megoldás?

2021. február 9., 18:26 , 1044. szám

Aki már legalább egyszer járt Nevetlenfaluban vagy Batáron, az nagy valószínűséggel belerohant már a falvak területén tapasztalható „kamionjelenségbe”. Mivel Nevetlenfalu olyan határátkelő, amely a nagy teherbírással rendelkező járművek számára is biztosít átkelést, ezért senki sem lepődik meg, ha kamionnal találkozik arrafelé. De míg néhány kamion senkinek sem okoz fejfájást, addig az egész település fő útját beterítő járműhadsereg már igenis hagy „némi” kívánnivalót maga után.

Enyhén szólva is nehézkes a főúton való közlekedés, mivel az autóút egyik sávjában gyakran találkozhatunk napokig is ott parkoló kamionokkal, személyszállító kisbuszokkal. Biztosan létezik megoldás, csak meg kellene keresni. Ennek kapcsán tartott az elmúlt héten kihelyezett ülést Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke Tiszapéterfalván. A megbeszélésre a járási képviselőkön kívül meghívást kaptak a rendőrség, illetve a határőrség munkatársai is.

„Ez a probléma már több mint 5 éve fennáll, és napirenden is van. Mi próbálkozunk az itteni kistérség ezen problémáját megoldani, nem sikertelenül, csupán lassan haladunk” – kezdte a TV21 Ungvár stábjának adott interjúját Rezes Károly. Elmondása szerint a helyi önkormányzatok összehangolt munkájával és közös erejével hatalmas lépeseket lehetne tenni a kialakult gondok megoldásának érdekében.

A nevetlenfalui vámparancsnok egy olyan ötlettel állt elő, amellyel megoldást lehetne találni a soron kívül „becsusszanók” ügyeskedésére. Az ötlet nem más, mint egy „talonkiadó” automata beüzemelése, amely sorszámokat adna ki a kamionosok számára, így kötelezné a sofőröket a helyes sorrend betartására. Vajon valóban megoldás lenne-e ez az ötlet? Lehetséges, hogy beindulna a nem hivatalos „talonpiac” (nem akarok ötleteket adni – a szerk.), mint ahogyan arra az asztélyi határátkelőnél is volt példa, csak ott talonok nélkül: a hosszú sorok kialakulásával voltak olyanok, akik megvásárolhatóvá tették saját, sorban elfoglalt helyeiket, amire licitálni is lehetett a Facebookon.

Ezenkívül elengedhetetlen azon kérdés megoldása is, hogy a kamionok ne az említett falvak területén parkoljanak. Bár vannak kihelyezett táblák, a kamionosok nem veszik azokat figyelembe, országunk rendjének az őrei pedig nem járnak ki bírságolni a szabályszegőket, pedig komoly összegekről lenne szó.

Dr. Oroszi József, a Tiszapéterfalvai kistérség polgármestere szerint a legvégső megoldás az lenne, ha a nevetlenfalui határátkelőnél – mint a csapi esetében is –  lenne egy 200-300 kamion befogadására képes terminál. Ez az épület adna helyet a tehergépjárművek vámolásának, az iratok rendezésének, valamint egyéb szolgáltatásokat is nyújtana. „Rendkívül fontos lett volna az elkerülő út megépítése, de ezt sajnos nem számolták bele a tervbe, amikor elosztották a földeket, így jelenleg megközelítőleg 140–150 gazdával kellene megegyezni, hogy kivitelezhető legyen ez a művelet” – mondta a polgármester.

Elmondása szerint az elég gyakran kialakuló helyzet több konfliktust is szül a lakosság és a sofőrök vagy az utasok között. A szóbeli, vagy néha fizikális párbajok okai a határon várakozók túlzott alkoholfogyasztása, a soron kívüli becsusszanások, a kapubejáratok eltorlaszolása, valamint a napi szintű szemetelés.

(TV21 Ungvár/SD)