„Ezerszer is Igen!” – Házasság hete a Beregszászi Református Egyházközségben

2021. február 15., 09:05 , 1045. szám

A Beregszászi Református Egyházközség február 9. és 14. között tartotta a házasság hete programsorozatát, amelynek keretében színes programok, előadások, közösségépítő alkalmak várták a házaspárokat.

Margitics János, a beregszászi református gyülekezet főiskolai ifjúsági lelkésze hetilapunknak elmondta: „Minden éven nagy kérdés az, hogy milyen programokkal lehet még inkább rákoncentrálni erre a válságát megélő ősi emberi intézményre, mint a házasság.” Sajnálatos módon napjainkban talán már nincs is olyan család, amelyik teljesen mentes lenne a válás problémájától vagy a házasság különböző negatív oldalaitól. És ez meglátszik a fiatal generációkon, hisz a hozott negatív tapasztalatok és a különböző megélt sérelmek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy kétszer is, de ha van rá mód, ötször is gondolják végig a házasság kérdését.

Margitics János arra is kitért, hogy a 2020-as évben a pandémia miatt a lehető legnagyobb nyomás nehezedett az összes emberi élettérre, hiszen a karanténintézkedések következtében nagy szorítás tud lenni az, amikor két embernek egy megváltozott élettéren úgy kell osztoznia, hogy a saját frusztrációjukat is nagyon nehezen dolgozzák fel. A szervezők épp ezért igyekeztek játékos, jó hangulatú programokkal színesíteni a házasság hetét, hogy az esetlegesen felgyülemlett feszültséget és negatív gondolatokat mindenki el tudja engedni, és erősíteni tudja a házastársi kötelékei.

A programsorozat kedden rövid áhítattal kezdődött, amely után játék­estet tartottak a házaspároknak. „A játék egy hihetetlenül fontos része az ember életének, mert a játékban mindenki kötetlenebbül ki tudja magát fejezni, és fel tud oldódni” – tette hozzá Margitics János.

Szerdán a délutáni órákban előadást hallhattak a megjelentek Ezerszer is Igen! témában. Ezt követően csütörtökön közös filmnézésre várták szeretettel a házaspárokat, melynek során egy idősebb pár házassági krí­zisét bemutató filmet nézhettek meg. A film fő gondolata az volt, hogy még nagyon a végén is megmenthető egy házasság, s ez egy nagyon fontos tanulság. A film mélyen elgondolkodtatta a párokat, és sok kérdés fogalmazódott meg bennük, amelyekre magukban és egymásban kereshették meg a választ. A film végére mindenki pozitív élményekkel gazdagodhatott.

A koronavírus miatt a szervezők idén nem hívhattak meg külföldi előadót, viszont vendégelőadó érkezett, mégpedig Pál László személyében, aki a beregrákosi–kajdanói gyülekezet lelkipásztora. Pénteken tartott előadásában arról beszélt, hogy milyen hatásai vannak az elköltözésnek, a külföldi munkavállalásnak, és hogy ezek hogyan „csapódnak” vissza a házastársra, az egész családra. Az előadás gondolatmenete oda vezetett, hogy ha elkérjük Isten áldását, akkor nem kell megijednünk a nehéz pillanatoktól és a nehéz időszakoktól, hiszen ezekben az időkben is ott lesz felettünk Isten védőernyője, amely az őseink életében is megvolt.

A szombati egy különleges alkalom volt. A szervezők arra törekedtek, hogy az egy hét alatt megbeszélt, meghallgatott bölcsességek után legyen gyakorlati része annak, hogy közösségként is együtt vannak a házaspárok. Így a párokból létrejött csapatok közösen főztek, amely ételeket ezután együtt, egy gyertyafényes vacsorán fogyasztottak el. Ezzel a rendhagyó záróprogrammal igyekeztek még meghittebbé tenni a házasság hetét.

A programsorozat a vasárnapi istentisztelet keretében zárult, amikor is a házaspárok a gyülekezet közösségében kérték Isten áldását további közös életükre. Az áldás során mindenki a házastársak imáját vihette magával, amely ige lehet a vezérfonala a kapcsolatuknak, amelyben élnek a következő esztendőben.

Taracközi Ferenc, a Beregszászi Református Egyházközség vezető lelkésze a hét programjairól úgy nyilatkozott: „Azoknál, akik részt vettek az alkalmakon, reménységgel telve mondhatjuk, hogy bizonyára csak megerősödött az Igen. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy bár a házasság hete csak egy hét, viszont nemcsak egy héten keresztül kell foglalkoznunk a házassággal és a társunkkal való közös élettel, hanem az egész év folyamán” – tette hozzá a lelkész.

Épp ezért a Beregszászi Református Egyházközségben a házasság hete után is tovább ápolják a kapcsolatokat. Az év folyamán minden hónap utolsó szombatján közös főzéssel, elő­adásokkal és beszélgetésekkel igyekeznek majd erősíteni és megtartani a házastársi kötelékeket.

„Ahány ember, annyiféle. Ahány házasság, annyiféle. Ahány házasság, annyiféle kihívás. Így nincs recept a tökéletes házassághoz – hangsúlyozta Taracközi Ferenc tiszteletes, majd kiemelte –: vannak dolgok, amelyek általánosan minden házasságot érintenek, de vannak konkrét specifikus kihívások, amelyeket feldolgozni, megélni és segíteni igen nagy feladat. Épp ezért nem a tüneti kezelésekben van megoldás, nem tűzoltásról szólnak a programjaink, hanem a gyökérprobléma kezeléséről. Minden probléma abban gyökerezik, hogy mennyire van helye az Istennek a kapcsolatainkban.”

Üzenetként Taracközi Ferenc lelkipásztor a következőt mondta a házaspároknak: „Egyik legfontosabb feltétele a boldog házasságnak, hogy vessétek alá magatokat egymásnak, tehát a magaméról lemondani, és a másikat előtérbe helyezni.”

K. K.