Sajtó: Poljak képviselőt meggyanúsította az ügyészség

2021. február 17., 09:04 , 1045. szám

A suspilne.media jelentette, hogy a Főügyészi Hivatal „gombnyomogatással” („кнопкодавство”) gyanúsítja Vladiszlav Poljak kárpátaljai parlamenti képviselőt, a Bizalom képviselőcsoport tagját, vagyis azt róják fel neki, hogy jogosulatlanul, más nevében szavazott a Legfelső Tanácsban.

A hír Irina Venegyiktovának a Facebook közösségi oldalon megjelent bejegyzésén alapszik, amelyben a főügyész nevet nem említve közölte, hogy megbízásából az ügyészek ismertették a gyanút egy parlamenti képviselővel, aki a Legfelső Tanács plenáris ülésén egyik képviselőtársa helyett nyomott gombot. A suspilne.media hatósági forrásaitól úgy értesült, hogy Poljak a szóban forgó képviselő.

„Ez az első eset az Ukrajna büntetőtörvénykönyve 364-2-es cikkelye alapján történő felelősségre vonásra a gyakorlatunkban” – jelezte Venegyiktova.

A Cseszno civil mozgalom tájékoztatása szerint 2020. február 21-én, a mezőgazdasági hasznosítású földterületek forgalmáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok parlamenti vitája során Poljak legalább háromszor megnyomta a szavazógombot üléstermi szomszédja és földije, Vaszil Petyovka független képviselő munkaállomásán. Az esetet a Cseszno civil mozgalom kamerája rögzítette, később átadták a felvételt a Főügyészi Hivatalnak.

Venegyiktova szerint a képviselőt 2021. február 11-ére beidézték a Főügyészi Hivatalba, hogy ismertessék vele a gyanút, ám a honatya nem jelent meg. Ezért a gyanúsítást továbbították a Legfelső Tanács apparátusának, a képviselő lakcímére, elektronikus postai címére és az ügyészség által ismert egyéb elektronikus elérhetőségeire.

A suspilne.media emlékeztet, a mások helyetti szavazást bűncselekménynek minősítő törvény 2020. január 16-án lépett hatályba. A bűnösre a nem adózó minimális jövedelem 3000–5000-szeresének megfelelő (51 000–85 000 hrivnya) bírság róható ki. Ehhez azonban az ügyészségnek előbb vádat kell emelnie a honatya ellen, majd a bíróságnak ki kell mondania a bűnösségét. Ukrajna Alkotmánya 81. cikkelyének 2. pontja értelmében a képviselő elveszíti mandátumát, amint jogerőre emelkedik az ellene hozott bírósági ítélet.

Ugyanakkor a Bizalom képviselőcsoport a Facebook közösségi oldalon közzétett nyilatkozatában rámutatott, hogy képviselőtársuk bűnössége még nem bizonyított.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy a parlamenti eljárások és törvényi rendelkezések megsértésének vagy megsértésük gyanújának valamennyi esetében megengedhetetlen a tények és nevek inkorrekt kezelése, és ezáltal a »szelektív« igazságszolgáltatással való játszadozás. Jogállamban élünk, ahol még senki nem törölte el a polgár ártatlanságának vélelmét” – áll a nyilatkozatban egyebek mellett.

Vladiszlav Poljakot a 73. számú, Nagyszőlős központú választókerületből választották meg a IX. Összehívású Legfelső Tanács független képviselőjévé 2019 júliusában. A honatya 2019. december 20-ig A Jövőért képviselőcsoport tagja volt, 2020 júniusától a Bizalom képviselőcsoportban tevékenykedik. Tagja a parlament államigazgatási, helyi önkormányzati, regionális fejlesztési és várostervezési bizottságának.

(hk)