Helyzetjelentés a szántóföldekről

Víz alatt a kalászosok, a kukorica egy része még törésre vár...

2021. február 19., 09:07 , 1045. szám

Az utóbbi hetekben lezúduló özönvízszerű esők révén egyre nagyobb mezőgazdasági területek kerültek a víz fogságába. A fagyos időjárás pedig csak összefüggő jégpáncéllá változtatta a víztócsákat. Mindez aggodalommal tölti el a gazdálkodókat, hiszen a kalászosok nem bírják a vízborítást, kirothadnak. Itt az ideje a primőrök ültetésének, vetésének is, ám a talajvíz által elöntött fóliasátrakban szinte lehetetlen mindennemű munka. A „Pro Agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány sok-sok kárpátaljai gazdával tartja a kapcsolatot. Hidi Lászlóval, az alapítvány elnökével az időjárás okozta nehéz helyzetről beszélgettünk.

A csapadékos időjárás nem csupán az elmúlt napok jellegzetessége, már tavaly augusztustól akadályozza az eső a betakarításokat – indítja a beszélgetést Hidi László. – Még most is sok helyen látható, hogy a mezőn van a kukorica, ugyanis a nehéz munkagépekkel lehetetlen volt megközelíteni a törnivalót, mivel felázott a talaj. Számos olyan gazdát ismerek, akinek a zsákban maradt a vetőmagja. A tél mindeddig enyhe volt, a kalászosok azonban mindenképpen igényelnék a hideg periódust, esetleg a hótakarót. Ehelyett komoly belvízhelyzetet okozott az elmúlt hetek csapadékos időjárása. A nagydobronyi határban is tapasztalható, hogy a laposabb helyek víz alatt vannak. Előfordul, hogy 100-120 hektáros táblák 50-60%-át lepi el a víz. Az átázott talaj levegőtlenné válik, s mindez gyökérgondokat okoz a növényeknek. Utánajártam a belvízhelyzetnek azokon a területeken, ahol falugazdászaink is tevékenykednek. Az egykori Szernye-mocsár környéke úgymond „úszik”, ez egy kb. 10 ezer hektáros terület, ami nem terem rosszul, ám nem csoda, hogy ebben a mostani helyzetben úgy viselkedik, mint egy mocsár. Ugocsában talán valamivel jobb a helyzet. Feltűnő továbbá, hogy ahol a nagy mezőgazdasági cégek gazdálkodnak (garázdálkodnak), nagy területeket táblásítottak. Kanálisokat, árkokat tömtek be, hogy gépeik akadálytalanul közlekedhessenek, azonban kevés helyre raktak betongyűrűt, így viszont a nagy mennyiségű víz nem tud lefolyni. A mi környékünkön a belvízszivattyúk teljes kapacitással működnek, ami szintén sokat segít a helyzeten. Más fejlemény is akad vízügyben. Tiszaágtelek és Kisdobrony között a Latorca elhanyagolt árvízvédelmi töltése több helyen szivárog. A töltésen nőtt fák gyökerei, a pézsmapockok, a hód egyaránt rontják a töltés állapotát. Nagy Ferenc, a Nagydobronyi kistérség polgármestere jelezte a megye felé a gondokat. Reméljük, hogy ebben az évben megússzuk nagyobb gond nélkül az elvonuló árhullámot.

Másrészt a primőr zöldségek termelői is jelezték számunkra, hogy több helyen betört a talajvíz a fóliasátrakba. Ilyen körülmények között sem a vetést, sem a palántázást nem lehet elkezdeni. Az erős fagy valamelyest mérsékli a belvízszintet, úgymond elszívja a vizet. Ha nem is fagy ki a növény, a hideg, átázott talaj mindenképpen visszaveti a fejlődésben.

TJ