Taraszjuk: A tarifák emelkedését a magas infláció okozta

2021. február 19., 13:18

A tarifák a jelentős infláció és a csökkenő fogyasztás miatt emelkedtek – jelentette ki a Liga.Biznesznek adott interjújában Valerij Taraszjuk, az Országos Energiaszabályozási és Lakásgazdálkodási Nemzeti Bizottság (NKREK) elnöke.

„Most valami népszerűtlent mondok, de a tarifák növekedése általában törvényszerű realitás: ha az országban jelentős az infláció, akkor nőnek a bérek, emelkednek az üzemanyagárak, és csökken a gáz-, hő- és vízfogyasztás” – mondta Taraszjuk.

Hozzátette: mivel Ukrajnában alacsonyak voltak a tarifák, a közüzemi szolgáltatások fogyasztása megnövekedett. A fogyasztás a tarifák emelése után csökkenni kezdett.

„Az emberek takarékoskodni kezdtek, ami helyes. Tíz évvel ezelőtt nálunk volt az egyik legmagasabb az egy főre eső hőfogyasztás Európában” – mutatott rá az NKREK elnöke.

Szerinte az alacsony áramár miatt támadtak problémái a kommunális hőszolgáltató vállalkozásoknak.

„Egyes városokban az alacsony villamosenergia-árak, de magas gázköltségek miatt a hő, a meleg víz és a »kék üzemanyag« fogyasztása 50%-kal csökkent. Egész házak álltak át az elektromos fűtésre, kikapcsolták a központi melegvíz-ellátást és átálltak bojlerekre... A rendszert viszont folyamatosan karban kell tartani, a személyzetet fizetni kell és energiát kell beszerezni. Honnan legyen erre pénzt? Az ilyen cégeknek a tarifa az egyetlen bevételi forrásuk” – magyarázta el Taraszjuk.

(biz.liga.net/Kárpátalja)