Ukrajnának meg kell állapodnia az IMF-fel, különben elveszíti az EU pénzét

2021. február 26., 08:35

A kormány fontosnak tartja az év közepéig újrakezdeni együttműködését a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), különben Ukrajna elveszíti az Európai Unió (EU) makrogazdasági pénzügyi támogatásának második, 600 millió eurós részletét – írja a Jevropejszka Pravda a kormányhoz közeli forrására hivatkozva.

A forrás szerint a kérdés szóba került Denisz Smihal ukrán miniszterelnök és Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke között február 11-én, az EU–Ukrajna Társulási Tanács ülésén is.

„A helyzet a következő: az EU makroszintű pénzügyi programja szeptember közepén befejeződik. Annak érdekében, hogy ne veszítsük el a második részletét, a nyáron politikai megállapodásra kell jutnunk az IMF-fel a program folytatásához” – közölte a forrás.

Szerinte ebben az esetben szeptemberig Ukrajna megkaphatja az EU pénzét és az IMF hitelének 700 millió dolláros részletét is.

Ukrajna és az EU tavaly júliusban állapodtak meg az 1,2 milliárd eurós makrofinanszírozási támogatásról. Az összeg felét az EU feltételek nélkül bocsátotta Kijev rendelkezésére még 2020 decemberében. A következő 600 millió folyósítását viszont egy sor reform végrehajtásához kötötték. A feltételek teljesülésének egyik garanciáját Európában rendszerint abban látják, hogy folytatódik-e Ukrajna együttműködése az IMF-fel. Kijevnek azonban már hónapok óta nem sikerül megállapodnia az Alappal a további finanszírozás feltételeiről.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)