Online műsor, vers az utcán: a beregszászi színház programjai a magyar költészet napjára

2021. április 11., 11:05 , 1053. szám

A jeles napok a karantén idején is jeles napok maradnak. Az ünnep méltatásának számos módja van a korlátozások közepette is. Ezt tapasztalhatjuk a beregszászi színház esetében a magyar költészet napjának apropóján.

– A beregszászi társulat mindig fontosnak tartotta, hogy megemlékezzen a magyar költészet napjáról, József Attila születésnapjáról. Idén a nemrégiben Kossuth-díjjal kitüntetett kárpátaljai magyar költő, Vári Fábián László verseiből készítettünk montázst. A négyperces videóban, melyet Gál Natália állított össze, a költő sorait a beregszászi színészek és segédszínészek tolmácsolásában láthatjuk-hallhatjuk – árulta el Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványának igazgatója. – Hálásak vagyunk a TV21 Ungvár stábjának, hogy ügyünk mellé álltak, és segédkezet nyújtottak a videó elkészítésében.

A montázs, melyben Vári Fábián László Ereimben az idő, az Ördögszekér és a Fekete rímek című alkotásai hangzanak el, megtekinthető a színház közösségi oldalán, YouTube-csatornáján, illetve honlapján.

Az intézmény művészbejárójánál és főbejáratánál ezekben a napokban meglepetés fogadja az arra járókat. A színészek kézzel írt plakátokat készítettek, illetve versrészleteket nyomtattak és helyeztek ki az ablakokba. Az idézeteket jelképes üzeneteknek és biztatásnak szánták a korlátozóintézkedések idején, az előadásszünetek napjaiban. A beregszászi korzón sétálva az óriásplakátról Weöres Sándor Vers a színházról című költeményének sorai „köszönnek ránk”, s ott találjuk Reményik Sándor biztató szavait az Egyszer talán majd mégis vége lesz című verséből:

„És akkor, aki visszatérni bír,
Csak visszatér megint a régihez.”

Ráfelelésként – egyfajta óhajként – József Attila szállóigévé vált gondolatai következnek a Levegőt! című verséből:

„Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!”

Talán a készítők maguk sem gondolták, hogy a várva várt „szabadság” ilyen hamar eljön: április 11-től megyénk kikerült a vörös zónából, így a kulturális intézményeknek – köztünk a színházaknak – újra lehetőségük van, ha félház előtt is, előadásokat bemutatniuk. Mi, nézők is várjuk a találkozást!

eSe