Versbe borult Beregszász a magyar költészet napjára

2021. április 11., 12:13 , 1053. szám

Lelkes irodalomkedvelő fiatalok versbe borították Beregszászt április 11-ére, a magyar költészet napjára. A kezdeményezésről a Facebook közösségi oldalon létrehozott csoportjukban olvashatunk.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta ezen a napon, József Attila születésnapján ünnepeljük. Tarpai Zsófia, Taracközi Mirjám, Kopasz Sára és Tóth Sára egykori és jelenlegi beregszászi gimnazisták ez alkalomból több mint száz magyar versből ragasztottak szét részleteket a városban. Mindenkitől, aki idézetet talált valahol, és volt kedve azt megosztani, várták az erről készült fényképet a közösségi csoportban.

– Sok hasonló kezdeményezéssel találkoztunk már, és szerettük volna, ha ez Beregszászban is megvalósulhatna valamilyen formában. Az ötlet úgy jött, hogy átgondoltuk, hogyan is érhetnénk el minél több embert a versekkel valamilyen különlegesebb formában – mondta el Tarpai Zsófia, az egyik ötletgazda, aki a helyszínekről szólva hozzátette: – Ha csak egy helyszínt említhetnék, akkor az a magyar gimnázium lenne, annak a kapujára a következő Reményik-idézet került: „Ne hagyjátok a templomot,/ A templomot s az iskolát!” Azt hiszem, minden kárpátaljai ember érzi ennek a versnek a súlyát… A templomaink köré pedig felkerültek a magyar irodalom gyönyörű szép istenes költeményei.

Klasszikus magyar költők és kárpátaljai kortárs szerzők verseiből egyaránt találhattunk idézeteket a városi köztereken, az intézmények falán vagy kapuján. Ady Endre, József Attila, Reményik Sándor, Szabó Lőrinc alkotásai mellett nagyon fontos volt a kezdeményezők számára, hogy kárpátaljai költők versei is beborítsák a várost, így például Finta Éva, Kopriva Nikolett, Lőrincz P. Gabriella és Vári Fábián László költeményei is ott voltak a cédulákon.

A fiatalok azt remélik, hogy sok embernek szereztek ezzel versélményt, és bíznak abban, hogy Beregszász a következő években is versbe borul majd!  

Nadine