Cobra Kai: „Üss elsőként! Üss keményen! Nincs kegyelem!”

Sorozatajánló

2021. április 12., 11:18 , 1052. szám

Biztosra veszem, hogy rengetegen emlékeznek a kultuszfilmmé vált Karate kölyök film(ek)re. Ha mindegyikre nem is, az elsőre biztosan, vagyis remélhetőleg. Ha pedig mégsem, nézzék meg azt is, de ez az ajánló nem az 1984-es mozifilmről szól, hanem annak folytatásáról. Folytatás alatt pedig nem a kevésbé ismert második, illetve harmadik részre gondolok, hanem a 2018-ban indult akcióvígjáték-drámasorozatra, amely az eredeti első rész után 34 évvel játszódik, és a Cobra Kai nevet viseli.

Aki látta, minden bizonnyal fel tudja eleveníteni a történteket: Daniel LaRusso édesanyjával Los Angelesbe költözik, ahol a fiú megismerkedik egy lánnyal, valamint a lány kissé féltékeny és agresszív barátjával, Johnny Lawrence-szel. Sokunk emlékezetében Daniel a jófiú, Johnny pedig a rosszfiú. De vajon tényleg így történt? Sok kérdésre választ kapunk az ajánlónkban szereplő Cobra Kai nevezetű sorozatból.

A közel három és fél évtizeddel korábban történt eseményekre az ember ritkán emlékszik pontosan, leggyakrabban szinte egyáltalán nem. Hasonlóan szokott ez lenni a sérelmekkel is: egy bizonyos idő után egyáltalán nem foglalkozik vele senki, még akkor sem, ha akkoriban az is jelentősnek bizonyult. Nincs ez így sorozatunk főszereplőinél: a már felnőtt és sikeres autószalon-tulajdonos Daniel még mindig nem békélt meg Johnnyval, aki kevésbé sikeres ezermesterként keresi meg a napi betevőt.

Főszereplőnk, Johnny bajsza összeakad korábbi ellenfeléével, Danielével, mert a lánya összetöri az autóját. A már nem működő Cobra Kai dódzsó történelmének legjobb karatistája eléggé le van égve, ezért úgy dönt, hogy megnyitja saját dódzsóját, amellyel lavinát indít el a kisvárosban. Első tanítványa a szomszéd gyerek lesz, Miguel, de később többen is elkezdenek a megújult Cobra Kai dódzsóba járni, melynek jelmondata 34 év után is ugyanaz: „Üss elsőként! Üss keményen! Nincs kegyelem!” Szép dolog ilyenre tanítani az amúgy is eleget lázadó tinédzsereket… Johnny kemény edző, amelynek a későbbiekben meg lesz a böjtje.

A történet során Johnny iskolai zaklatástól és kiközösítéstől szenvedő tizenéveseket vesz a szárnyai alá, és a Cobra Kai agresszív tanításaival önbizalmat ad nekik. Ám tanítványai hamarosan átesnek a ló túloldalára, különösen Johnny legelső és legjobb tanítványa, Miguel Diaz. Mindeközben Daniel – tudtán kívül – épp Johnny elkallódott fiát, Robby Keene-t kezdi el tanítgatni a Miyagi-féle karatéra, életcélt és pozitív életszemléletet adva a bajos fiatalnak. Nemsokára Johnny és Daniel a tanítványain keresztül is szemben találja magát egymással.

Rengeteg konfliktus és gyenge, sekélyes kommunikáció jellemzi a karaktereket, amely még több konfliktust szül. A családi kapcsolatok is megisszák a levét a két karatebajnok rivalizálásának, és még rengeteg minden történik a már három évaddal (30 epizód) rendelkező sorozatban.

Mindenkinek melegen ajánlom, akár esti, családi sorozatbámulásra is.

A sorozat IMDb-n 8,6-es értékelést kapott. Bár enyhén verekedős, 12 év felett mindenkinek ajánlom. Jó szórakozást kívánok!              

FS