Tesla meg nem valósított találmányai, amelyek merőben megváltoztatták volna a világot

2021. április 13., 09:05 , 1052. szám

Az elmúlt évszázad egyik legnagyobb tudósaként számon tartott Nikola Tesla élete a mai napig magában hordozza a titkokat. Nevéhez csaknem 150 szabadalmazott találmány fűződik, mérhetetlen érdemeket szerzett az elektromosság, a mágnesesség, valamint a gépészet területén. Az energia vezeték nélküli továbbadása a feltaláló egyik legnagyobb újításaként került be a történelembe. Karrierje emellett bővelkedik olyan fantasztikus találmányokban és tervekben is, amelyeket még ma sokan a sci-fi kategóriába sorolhatnak.

Amikor találmányairól kérdezték, Tesla azt vallotta: az ő agya felfogja a kozmoszból érkező gondolatokat, akár egy membrán, majd lerajzolja azokat. Egyesek szerint a zseni a földönkívüliektől kapta az ötleteit, míg mások szerint ő maga is földönkívüli volt.

 A Találmányaim című könyvében a következőt írta: „Gyerekkoromban egy furcsa kíntól szenvedtem, képek megjelenésétől, melyeket gyakran erős fényfelvillanás kísért, ami zavarta a valós tárgyak látványát, és akadályozta gondolkozásomat, valamint a cselekvésemet is. Ezek a jelenségek tárgyak képei és jelenetek voltak, amelyeket valóban láttam, és nem csak elképzeltem. Ha beszéltek hozzám, a szavak jelentésének tárgyi képei élesen megjelentek számomra, és néha képtelen voltam megkülönböztetni azt, hogy amit láttam, az valóságos-e vagy sem.”

Akár így történt, akár nem, Nikola Tesla élete a mai napig izgalmas, felfedezésre és megfejtésre váró végtelen történet. Sokak szerint évtizedekkel megelőzte korát, s olyan meg nem valósított ötletei voltak, amelyek, ha valóra váltak volna, az emberiség jövőjét alapjaiban változtatták volna meg. Halála után néhány órával az FBI munkatársai átnézték New York-i hotelszobáját, s az összes ott található jegyzetét lefoglalták. Az aktákból mindössze 250-et hoztak nyilvánosságra, amelyek között meredekebbnél meredekebb teóriák kerültek elő.

Áram a levegőben

Tesla fejében már az internet elterjedése előtt mintegy száz évvel megszületett a vezeték nélküliség ötlete, csakhogy ő elektromos áramot, így energiát kívánt továbbítani. 1901-ben 150 ezer dollár támogatást szerzett a korszak dúsgazdag befektetési bankárától, J. P. Morgantől. A pénzből egy 56 méter magas, gomba alakú tornyot épített Long Island északi partjainál. A Wardenclyffe Torony építése közben Tesla fejében azonban egy még ambiciózusabb gondolat született meg. A feltaláló meg volt róla győződve, hogy lehetséges az elektromos áram, így az energia továbbítása a puszta levegőben, mindenféle vezeték nélkül. A terv megvalósításához – és az azzal járó többletköltségekhez – azonban a projektet finanszírozó Morgan már nem járult hozzá (hiszen tönkrement volna a vállalkozása, ha mindenki ingyen jutott volna áramhoz). A tudós így 1906-ban még a torony befejezése és működésbe hozatala előtt kénytelen volt felhagyni a projekttel. A Wardenclyffe Tornyot végül 1917-ben bontották le.

A földrengéskeltő

1893-ban Tesla szabadalmaztatott egy gőzmeghajtású rezgésgerjesztő gépet, amelynek célja az volt, hogy egy folyamatos fel-le mozgással állítson elő elektromosságot. Évtizedekkel később, az akkor éppen 79. születésnapját ünneplő feltaláló egy fantasztikus történetet osztott meg a nyilvánossággal. Elmondása szerint az általa fejlesztett oszcillátor egy korai típusa nem várt hatást váltott ki, amikor a gép vibrálása egy tesztelés során egy valóságos földrengést idézett elő. A New York-i laboratóriumban „hirtelen elkezdtek összevissza repkedni a nehéz berendezések”. Az épület leomlását Tesla azzal akadályozta meg, hogy gyorsan kalapácsot ragadott, és szétverte a földrengéskeltő szerkezetet. Ezt követően arra utasította asszisztenseit, hogy titkolják el az eset pontos körülményeit, s a kiérkező hatóságoknak mondják azt, hogy csak egyszerű földrengés volt.

A gondolatkamera

Tesla úgy vélte, hogy a gondolatainkban megjelenő képek, amelyeket akkor látunk, ha behunyjuk a szemünket, nyomot hagynak a retinán is. Elképzelése szerint így lehetséges lenne egy mesterséges retina elkészítése, amelynek lefényképezése révén kivetíthetővé válhatnának az emberek gondolatai. „Így az elménk tényleg olyan lehetne, mint egy nyitott könyv” – fogalmazott a híres tudós.

New York–London három óra alatt

A Wardenclyffe Torony projektjének bukását követően a tudós egy olyan léghajó terveivel kezdett foglalkozni, amely mintegy 13 km magasságban haladna, és elektromos árammal működne. Egy 1919-ben a Reconstruction magazinban megjelent cikkben úgy fogalmazott, hogy egy ilyen jármű képes lenne átlépni a hangsebességet is, így a New York és London közti utazási idő alig 3 órára rövidülhetne.

Mesterséges cunami

A feltaláló elképzelése szerint egy vezeték nélküli távíró révén lehetővé válna nagy erejű robbanószer működésbe hozása a tenger alatt is. Egy ilyen robbantás pedig képes lenne egy cunamit kiváltani, amelynek hadászati alkalmazása lényegében hasztalanná tehetné a tengeri flottákat. A pusztító fegyver mögött álló motiváció azonban nemes volt: Tesla úgy gondolta, hogy egy ilyen eszköz alkalmazásától való általános félelem hosszú távon hozzájárulna a világbéke eléréséhez és megőrzéséhez.

A „békesugár”

Hasonlóan a mesterséges cunami gondolatához, Tesla a békesugarat szintén a világbéke biztosítása céljából tervezte meg. Ha azonban figyelembe vesszük a hatását és azt, hogy mire használható leginkább, érthető, hogy miért hívják inkább halálsugárnak. Tesla tervei szerint ugyanis ez egy olyan fegyver, amely részecskegyorsítóként működve higanyrészecskéket lő ki. Egy ilyen sugárnyaláb a feltaláló szerint olyan hatalmas energiával bír, hogy képes akár több ezer repülőgépet is elpusztítani több száz kilométer távolságból.

A részecskefegyver terveit számos kormánynak felajánlotta, köztük az Egyesült Államoknak is, de végül csak a Szovjetunió mutatott komoly érdeklődést, és 25 ezer dollárt fizetett Teslának a fegyver specifikációiért. Nincs azonban adat arról, hogy valaha is készült volna fegyver a tudós tervei alapján.

A Philadelphia-kísérlet

Köztudott volt, hogy a tudóst foglalkoztatta az időutazás és a teleportálás is. Utóbbit állítólag egyszer saját magán is elvégezte, a Philadelphia-kísérleten azonban egy egész tudóscsoport dolgozott, melynek az volt a lényege, hogy eltüntessenek egy hajót a radarokról. Ez sikerült is: a USS Eldridge nevű romboló zöld ködbe burkolózott, eltűnt, majd 15 másodperc múlva újra megjelent. A hajó legénysége mintegy 100 embert tett ki, s az eset után többségük hányingerre és fejfájásra panaszkodott. A sikeren felbuzdulva a kísérletet néhány hónappal később megismételték. A USS Eldridge ugyanúgy eltűnt, majd megjelent, ekkor azonban az eltűnéssel egy időben néhány másodpercre feltűnt a norfolki radaron, miközben a legénység néhány tagjának nyoma veszett, mások sérüléseket szenvedtek, míg voltak néhányan, akiknek olyannyira megváltozott a molekulaszerkezete, hogy egybeolvadtak a hajótesttel… A feltételezések szerint ennek oka a Tesla-tojás volt, amely a fedélzeten az állandóan forgó mágneses erőt hivatott demonstrálni.

Hogy a fentiekből ki mit gondol valódinak, azt döntse el mindenki maga. Egy azonban bizonyos: Nikola Tesla több száz találmányából 146-ot szabadalmaztak, amelyek nagy többsége alapjaiban változtatta meg a világot, s amelyeket mindennapjaink során ma is használ bármelyikünk.

(mult-kor.hu, she.hu/lexi)