Színházi programajánló

2021. április 16., 11:52 , 1053. szám
Részlet a Minden dolgok könyvéből

Az április 11-től életbe lépő karanténenyhítéseknek köszönhetően a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház ismét mutathat be előadásokat. Igaz, legfeljebb félház előtt, de április folyamán a beregszászi játszóhely mellett Munkácson és Ungváron is fellép a magyar társulat.

Április 19-én, hétfőn és április 20-án, kedden közép-európai idő szerint 18.00 órától az Ez a gyerek! című társadalmi szatíra látható a beregszászi nagyszínpadon. Az előadás április 22-én, csütörtökön az Ungvári Zenei-Drámai Ukrán Színházban szervezett fesztivál keretében tekinthető meg a kárpátaljai megyeszékhelyen. A darabot a kortárs francia szerző, Joel Pommerat azonos című műve nyomán Oleh Melnyicsuk rendezte. A szülő-gyerek közötti kapcsolatok és a gyerekkorból magunkkal hozott benyomások sokszínűségét bemutató előadás 14 éven felülieknek ajánlott.

A munkácsi magyar publikum április 23-án 18.00 órától a Munkácsy Mihály Magyar Ház dísztermében a Köszi, köszi…! című zenés kabarét láthatja a Kárpátaljai KultúrKaraván program keretében. Az előadást a beregszászi nagyteremben április 26-án, hétfőn és április 27-én, kedden 18.00 órától mutatják be. A műfaj virágkorának legismertebb darabjaiból válogató előadásban Gábor Andor (Rosszkedved van, papa?), Heltai Jenő, Karinthy Frigyes (A sarkutazó; Nem tudom, de nekem a feleségem gyanús…), Lőrincz Miklós (Úrinő a zongoránál), Molnár Ferenc és Rejtő Jenő (Herkules bonbon) művei elevenednek meg népszerű slágerek kíséretében. A darabot Gál Natália és Vass Magdolna alkalmazta színpadra.

A fiatalok, illetve a gyermekközönség sem marad előadás nélkül e hónapban, hiszen a Minden dolgok könyve című ifjúsági felolvasószínházi előadást hat alkalommal is műsorra tűzték. Április 21-én és április 28-án, szerdán, valamint április 29-én csütörtökön naponta két-két alkalommal látható Beregszászban a színház jótékonysági alapítványa által szervezett színházi nevelési program keretében. Az előadás után a színészek feldolgozó foglalkozásokat tartanak a diákok számára. A történet főhőse, a kilencéves Thomas arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehetne boldog. „Először is meg kell tanulnod nem félni” – tanácsolja neki az idős szomszéd hölgy, aki a zene, az irodalom és a beszélgetések révén megnyitja a fiúnak a külvilágot. Az előadást Guus Kuijer kortárs holland szerző műve alapján Gyevi-Bíró Eszter rendezte.

Helyfoglalás, további információ a +380 95 083 8198-as, a +380664528505-ös telefonszámon, a bszinhaz.szervezo@gmail.com e-mail-címen vagy személyesen a színházban (2. szint, jegyiroda).

Az előadásokon korlátozzák a nézőszámot az érvényben lévő szabályozásoknak megfelelően, s a jelenlévők számára kézfertőtlenítést, hőmérést biztosítanak. A maszk viselése kötelező.

eSe