Angol és ukrán tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvége Beregszászban

2021. április 18., 10:29 , 1054. szám

Második alkalommal rendezte meg az angol és ukrán tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégét Beregszászban a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány április 16. és 18. között. A hétvégi foglalkozás hivatalos megnyitójának a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriuma adott otthont április 17-én.

A világon még mindig tomboló koronavírus-járvány és a jelenleg is hatályban lévő karanténkorlátozások következtében a hétvégi programsorozat félig online, félig pedig a hagyományos, jelenléti foglalkozások formájában valósult meg.

A tehetséggondozó hétvége első napján, pénteken a diákok otthonról, online vehettek részt a szakképzett pedagógusok előadásain. Szombaton a karantén szabályainak teljes körű betartása mellett került sor a tehetséggondozó hétvége hagyományos, hivatalos megnyitójára, majd a diákok kiscsoportokban érdekes és tartalmas előadásokat hallgathattak végig tantermi foglalkozások keretében, mely előadásoknak a II. RF KMF Szakgimnáziuma biztosított helyszínt. Végül a programsorozat zárónapján, vasárnap ismét online előadásokon fejleszthették tudásukat a fiatalok.

A szervezők az alkalmakra olyan 9–11. osztályos tanulókat vártak, akik fejleszteni kívánják az angol és ukrán nyelvtudásukat. Összesen 52 diák küldte el jelentkezését Kárpátalja-szerte több tanintézményből: Aknaszlatinától egészen Bátyúig. Az angol és ukrán tehetséggondozó program a mostani alkalommal kezdődően egymást követő három hétvégén keresztül zajlott volna. A szakmai felelősök egyeztetését követően, a sikeres érettségi vizsgák és külső független tesztelések érdekében ezeket az alkalmakat előreláthatólag június hónap folyamán fogják megrendezni, miután a tanév véget ér, és remélhetőleg a korlátozások is enyhülnek majd.

A tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvége célja a megyei versenyekre és a külső független tesztelésre (ZNO) való felkészítés, valamint a beszédkészség fejlesztése.

A foglalkozások szakmai felelősei Knoblok Erzsébet és Kóré Dóra, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának oktatói.

Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója a program megnyitóján elmondta, hogy reményeik szerint minden diák számára hasznos és felejthetetlen emlékeket rejt magában ez az alkalom, még akkor is, ha a korlátozások miatt rendhagyó formában valósul meg a hétvége. A tanulmányok terén sikereket és tudásvágyat kívánt minden diák számára.

A tehetséggondozó hétvége alatt a gyerekek utaztatását és étkeztetését a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány biztosítja. A program megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság közbenjárásával.

                K. K.