Újra fogad gyermekeket a Maljatko szanatórium

2021. április 18., 17:08

Idén először ismét fogadnak gyermeket az Ungvári járásban található Maljatko szanatóriumban. Ezt Halina Moroz, az intézmény igazgatója közölte.

Tavaly március óta a karanténkorlátozások miatt nem fogadott pácienseket a szanatórium. Csupán két hétig dolgoztak 2020 augusztusában, majd ismét bezártak. Idén a gyermekek fogadása akkor folytatódott, amikor Kárpátalja elhagyta a vörös zónát.

Most az Onokóci kistérség két iskolájának 20 tanulóját kezelik az intézményben, ahol a komplex rehabilitáció magában foglalja a masszázst, a fejlesztő lovaglást, valamint a terápiás gyakorlatokat, a fizikoterápiás foglalkozásokat stb. A mozgásszervi és idegrendszeri rehabilitáción átesett gyermekek többségének kísérőbetegségei is vannak. Itt egyidejűleg foglalkoznak a fennálló patológiai és a légúti megbetegedésekkel, beleértve a koronavírus megelőzésével is.

A szanatóriumban 2020-ig a légzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekeket rehabilitálták. Ma mozgásszervi és idegrendszeri rendellenességekkel küzdő, valamint fogyatékossággal élő gyermekeket is fogad a Maljatko. Ahhoz, hogy egy gyermeket bekerüljön a 75 éve működő szanatóriumba, a szülőknek a háziorvostól kell elektronikus beutalót kérni és kivonatot a beteg kórlapjáról.

(suspilne.media/RV)