Rangadót nyert, és szinte biztosan bajnok a Dinamo

Labdarúgás

2021. április 21., 08:16 , 1054. szám

A bennmaradásért harcoló együttesek közül egyik sem szenvedett vereséget az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hét végén lejátszott 22. fordulójában, így négy játéknappal a zárás előtt még minden csapat reménykedhet az első osztályú tagságának meghosszabbításában.

De kezdjük a forduló és talán a tavasz rangadójával, a kijevi Olimpiai Stadionban sorra kerülő Sahtar–Dinamo Kijev derbivel, amelyen a címvédő donyeckieknek csak a győzelem jelenthetett volna némi reményt a hátrányuk ledolgozásához a listavezető fővárosiakkal szemben.

Ám nem így történt. A 90 perc egyetlen találatát De Pena szerezte büntetőből a 34. percben, ami azt jelenti, hogy Mircea Lucescu nagy valószínűséggel már első kijevi évében bajnoki címet ünnepelhet a hazai pontvadászatban utoljára öt éve győztes Dinamóval.

Ami a Minaj FC-t illeti, az immáron Mikola Cimbal által irányított kárpátaljai együttes nagyszerű játékkal rukkolt ki, és 3-1-re verte az európai kupaszereplésre pályázó Gyeszna Csernyihiv gárdáját.

Az első negyedórában szinte csak vendéghelyzeteket lehetett feljegyezni, éppen ezért jött váratlanul a hazaiak vezető találata, amelyet Anatolij Nurijev szerzett a 23. percben 11-esből. A gól lendületet adott a minajiaknak, és nem sokkal a félidő vége előtt – egy formás támadás után – Nurijev már kettőre növelte az előnyt. Ez volt egyébként a kiváló csatár 10. bajnoki találata, amivel a kijevi Cihankovval holtversenyben a második helyen áll a góllövőlistán.

A fordulás után sem fékeztek a vendéglátók, az 50. percben Pinyasko lőtt szépségdíjas gólt, amivel már hárommal vezettek a minajiak. Nem sokkal később Imerekov szépített ugyan, de mindez csak a tisztes vereséghez volt elegendő a csernyihiviek részéről.

Az alsóházban érdekelt együttesek közül az Inhulec ikszelt a Ruhhal, az Olimpik Donyeck pontot szerzett Mariupolban, míg az FK Lviv az Olekszandriját verte magabiztosan.

Eredmények: Minaj FC–Gyeszna Csernyihiv 3-1, Sahtar Donyeck–Dinamo Kijev 0-1, FK Lviv–Olekszandrija 3-1, Vorszkla Poltava–Zorja Luhanszk 4-2, Inhulec Petrovo–Ruh Lviv 0-0, Mariupol–Olimpik Donyeck 1-1, Kolosz Kovalivka–Dnyipro 1-1.

A tabellát 55 ponttal vezető Dinamo már a következő fordulóban bebiztosíthatja elsőségét a 45 pontos Sahtar előtt.

A 18 pontjával a 12. helyre felzárkózott Minaj fontos feladatok előtt áll. Előbb az FK Lviv otthonában lép pályára egy korábbról elmaradt meccset pótolva, majd a Dnyipro vendége lesz.

(tamási)