Járványhelyzet: Változik a vírus, nő az oltási hajlandóság

2021. május 5., 17:52 , 1056. szám

A javuló járványügyi adatok jellemezték az elmúlt hetet Ukrajnában.

Elnök maszk nélkül

A vártnál valamivel kevesebb hívő kereste fel a templomokat az ortodox húsvét vasárnapján – talán meghallgatásra találtak a hatósági figyelmeztetések –, de így is aggasztó, hogy sokan azok közül, akik mégiscsak részt vettek a szertartásokon, nem tartották be a karanténintézkedéseket. Egyesek szerint főleg a moszkvai patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház templomaiban akadtak gondok az előírások betartásával, bár ezt adatok nem támasztották alá.

A hétvégén kiszabadult a lockdown szorításából Kijev, amely a vörösből mindjárt a sárga övezetbe került. Azonnal megteltek a fővárosi üzletek, az éttermek és a szórakozóhelyek, ami nem szerencsés a járványmutatók alakulása szempontjából. Különösen annak fényében nem, hogy az étterembe járók maszkviselési hajlandósága nem tér el jelentősen a hívőkétől.

Ezúttal az elnök is a szabályszegők táborát erősítette. Volodimir Zelenszkij a hétvégén felesége kíséretében a Kárpátokba utazott, Ivano-Frankivszk megyében honismereti múzeumokat kerestek fel. Az elnök útját nem jelentették be előre, de a látogatása alkalmából a helybéliekkel készült fotói később megjelentek a világhálón. A felvételeken senki nem viselt arcmaszkot.

Visszaszorulóban a koronavírus

Vasárnapra hétre csökkent a karanténintézkedéseket tekintve a vörös övezetbe sorolt régiók száma Ukrajnában. Továbbra is a legszigorúbb járványellenes intézkedések érvényesek Zsitomir, Zaporizzsja, Poltava, Szumi, Harkiv, Hmelnickij és Csernyihiv megyékben.

Nyolc régióban aktuálisak a narancssárga övezetre vonatkozó előírások: ezek Voliny, Dnyipropetrovszk, Donyeck, Kirovohrad, Luhanszk, Rivne, Ternopil és Cserkasszi megyék.

Kárpátalját, Kijevet és Kijev megyét, továbbá Vinnicja, Ivano-Frankivszk, Lemberg (Lviv), Mikolajiv, Odessza, Herszon és Csernyivci megyéket a legenyhébb sárga karanténövezetbe sorolták.

Vasárnap 2 758 új megbetegedést jelentettek az országban, az elhunytak száma 154 volt. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy bár az új esetek száma napok óta csökken, ez részben annak tudható be, hogy hétvégén és az ünnepnapokon kevesebb tesztet végeznek az országban, és orvoshoz is csak végszükség esetén fordulnak az emberek.

Kárpátalján változatlanul biztató a helyzet. A május 3-i állapot szerint a megyében csupán négy esetben erősítették meg PCR-teszt segítségével a koronavírus-fertőzést, és egyetlen beteg halt bele a kórba.

Átalakul a vírus

Annál aggasztóbb viszont, hogy a jelek szerint változnak a koronavírus tünetei. Szerhij Fedorenko, a Lemberg (Lviv) Megyei Infektológiai Kórház igazgatója, a régió fő infektológusa a kór leggyakoribb tüneteit ismertetve a TSZN műsorában elmondta, hogy a fertőzöttek láza elérheti a 40 fokot, általános levertség lesz úrrá rajtuk, amely néha még a lakáson belül is megnehezíti a közlekedést. Hányinger vagy hányás, hasmenés, köhögés és légszomj is előfordulhat.

„A kórházban az esetek 95%-ában tüdőelváltozásokat tapasztalunk, amelyeket kétoldali bronchopneumonia jellemez, miokarditis alakul ki” – jelezte Fedorenko.

A koronavírusos betegek egyre gyakrabban szenvednek központi idegrendszeri elváltozásoktól.

„Ez dezorientáltság térben és időben. Pszichotikus reakciók is előfordulnak” – mondta el az orvos.

Ugyanakkor a pandémia kezdeti szakaszában szinte a leggyakrabban előforduló tünet, az ízlelés és a szaglás elvesztése egyre ritkábban tapasztalható, bár továbbra is elfordul.

Több milliónyian áteshettek már a betegségen

A napokban tudhattuk meg a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felméréséből, hogy a betegségen átesett vagy beteg ukrán polgárok tényleges száma akár a duplája is lehet a hivatalos adatnak. A megkérdezettek 65%-a úgy tartja, hogy nem esett át a koronavírus okozta betegségen. A válaszadók 29%-a, vagyis közel az egyharmaduk viszont kijelentette, hogy túl van a Covid–19-en. Ezen belül 17%-nál végeztek tesztet, 12% pedig észlelte a tüneteket.

Volodimir Paniotto, a KMISZ vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a hivatalos statisztika szerint április 16-ig közel kétmillió ember esett át a betegségen az országban. Mint rámutatott, ha csak azokkal számolunk, akiknek a felmérés szerint teszttel igazolták a betegségét és a közvélemény-kutatás mérési hibahatárát is figyelembe vesszük, arra jutunk, hogy a betegségen átesettek csupán a 18 évnél idősebbek körében mintegy 4,4 milliónyian lehetnek. Ami a felmérés eredménye és a hivatalos adat közötti eltérés okait illeti, a vezérigazgató nem zárta ki, hogy a magánklinikák, ahol szintén sok tesztet végeznek, nem jelentenek minden pozitív eredményt.

Nő az oltási hajlandóság

A szociológusok azt is megállapították, hogy Ukrajnában az elmúlt hónap folyamán nőtt a lakosság körében az oltási hajlandóság. A megkérdezettek 43%-a közölte, hogy kész beoltatni magát koronavírus ellen, 53%-uk azonban továbbra sem áll készen a vakcina elfogadására. Ily módon márciushoz képest 10 százalékkal (33%-ról 43%-ra) nőtt azok aránya, akik kérnék a vakcinát, ugyanakkor az elutasítóké 9%-kal (62%-ról 52%-ra) csökkent.

Ami az oltás elutasításának okait illeti, a válaszadók többsége (40%) megemlítette, hogy a vakcinák még nincsenek kellőképpen ellenőrizve. Emellett 33% nem bízik a jelenleg Ukrajnában elérhető vakcinákban, 20% szerint az oltás következményei súlyosabbak lehetnek, mint a koronavírus okozta betegségé, 17% minden vakcinával szemben bizalmatlan.

Az oltást vállalók az ország egyetlen régiójában sem alkotnak többséget. A legtöbben ők a nyugati országrészben vannak (47%), valamivel alacsonyabb a lakosságon belüli arányuk a központi térségekben (44%). Az ország déli és délkeleti részében 39 százaléknyian vannak az oltást elfogadók. A legnagyobb arányban a hatvan éven felüliek készek beoltatni magukat (53%), míg a legalacsonyabb oltási hajlandóság a 30–39 évesek körében tapasztalható.

(zzz)

Több lesz a vakcina, mint az oltásra váró?

A jelek szerint Ukrajnában az oltási kampány sikere egyelőre nem annyira a lakosság oltási hajlandóságától függ, mint inkább az egészségügyi hatóságoktól és a rendelkezésre álló vakcina mennyiségétől.

Vánszorgó oltás

Néha úgy tűnik, a hivatalnokok nyilatkozatai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos például az Ukrinform szerint megerősítette, hogy a kormány az év végéig be szándékozik oltani Ukrajna lakosságának legalább 70%-át. A tisztviselő múlt pénteken azt mondta, jelenleg az egészségügyiek 70 ezer oltást végeznek naponta, de úgy vélte, hogy összefogással akár napi 100 vagy 200 ezer oltást is el lehet végezni.

Azután beköszöntött a hosszú hétvége. A munka ünnepe és az ortodox húsvét az amúgy is döcögő oltási kampány szinte teljes leállását eredményezte. Szombaton öt megyében egyetlen oltást sem adtak be, vasárnap pedig az egész országban összesen 177-en kapták meg a vakcinát. Húsvét napján Kijev, valamint Mikolajiv és Luhanszk megyék kivételével Ukrajna egyetlen régiójában sem oltottak, így Kárpátalján sem. A lakosság vakcinázásának február végi kezdete óta még soha nem voltak ennyire alacsonyak a napi oltási mutatók. Húsvéthétfőn folytatódott a trend: országszerte mindössze 919 személyt vakcináztak. Ezzel a beoltottak száma 756 022 főre nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kedden reggel azt írta az közösségi médiában, hogy a húsvéti ünnepek alatt az ország 10 megyéjében senkit nem oltottak be. A tárcavezető egyben közölte, hogy az Egészségügyi Minisztérium vakcinaváró-listájára már 512 472-en iratkoztak fel.

De legalább egyre több a vakcina

A napokban bejelentették, hogy ötszázezer adag kínai CoronaVac oltóanyag érkezik Ukrajnába.

„Annak ellenére, hogy világszerte hiány van oltóanyagból, mindent megteszünk azért, hogy ellássuk Ukrajna polgárait vakcinákkal. A megállapodások és szerződések alapján azt tervezzük, hogy heti rendszerességgel érkeznek új vakcinaszállítmányok. Szeretnék emlékeztetni, hogy minden vakcina biztonságos és hatékony. Ez az esélyünk, hogy megőrizzük egészségünket és visszatérjünk a normális élethez” – közölte Sztepanov.

Az első 200 ezer adagos CoronaVac szállítmány még március 25-én érkezett Ukrajnába. Április 13-án kezdték meg a lakosság oltását a kínai gyártmányú vakcinával. Ukrajna összesen 1,9 millió dózis CoronaVac érkezésére számít.

Emellett az egészségügyi miniszter egy televíziós műsorban közölte, májusban nagyságrendileg egymillió adag Pfizer-­vakcina érkezhet Ukrajnába.

„Két forrásból várjuk a Pfizert. Az egyik a COVAX – 473 ezer dózis. Hivatalos megerősítést kaptunk a COVAX-tól, hogy erre határidőre, május 17–18-ig sor kerül. Ugyancsak májusban, már a közvetlenül a Pfizer-vállalattal kötött szerződés alapján számítunk nagyjából közel 500 ezer dózisra” – mondta el Sztepanov.

A miniszter hozzátette, a májusban érkező vakcinákkal a kockázati csoportokhoz tartozókat (a 60 éven felülieket és a krónikus betegségben szenvedőket) szándékoznak beoltani.

Kínai vakcina a kínaiaknak

A hét egyik legellentmondásosabb vakcinázási híre Odesszából érkezett. A Szabadság Rádió megtudta, hogy Odessza megyében az elmúlt hét folyamán megkapta a kínai Sinovac Biotech vállalat CoronaVac oltóanyagának első dózisát mintegy 1000 kínai polgár. A kínai diaszpóra oltására az illetékes ukrán hatóság döntése alapján került sor. Azt viszont csak az Egészségügyi Minisztérium tudná megmondani, hogy az erre a célra felhasznált oltóanyag az ukrán polgárok számára beszerzett vakcinából lett elkülönítve, vagy Kína utalt ki külön erre a célra a készítményből – jelezte a kormányzati illetékes.

Korábban Viktor Ljasko arról beszélt, hogy Ukrajna 1000 adag vakcinát különített el kínai polgárok, főleg a diplomaták és a külképviseletek munkatársainak beoltására. Közlése szerint a kínai nagykövetség ígéretet tett, hogy közbenjár Ukrajna érdekében az újabb kínai vakcinabeszerzések alkalmával.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Szabadság Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a külföldi diplomatákat a viszonosság elve alapján oltják be Ukrajnában.

„Ukrajna a külföldi diplomatákat a határon túl tartózkodó diplomatáink vonatkozásában tanúsított viszonosság elve alapján fogja beoltani. Vagyis amennyiben X országban beoltották a diplomatáinkat, mi is beoltjuk az ő diplomatáikat” – magyarázta el a tárcavezető.

Kuleba szerint ez a normális nemzetközi gyakorlat.

A külügyminiszter egyben megerősítette azokat az értesüléseket, melyek szerint egyes államok, amelyeknek van elegendő „saját” vakcinájuk, juttatnak ebből más országokba ottani polgáraik beoltására.

Akárhogyan is, a kínaiak esete azt látszik alátámasztani, hogy igenis lehet „nemzetiségi alapon” oltani Ukrajnában.

(ntk)