Ismét tanfolyammegnyitó volt a Rákóczi-főiskolán

2021. május 15., 16:36 , 1058. szám

Idén hetedik alkalommal vette kezdetét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) által szervezett magyar és ukrán mint idegen nyelv tanfolyam. A 2002/2003-as tanévtől kezdődően a főiskola minden évben meghirdeti nyelvtanfolyamait – angol, ukrán, magyar, német, francia mint idegen nyelv – alap-, közép- és haladó szinten. Az utóbbi években a legtöbb nyelvtanuló az ukrán és a magyar mint idegen nyelvet választja. Idén március 8. és április 8. között lehetett jelentkezni a nyelvtanfolyamokra, melynek hivatalos megnyitójára május 15-én került sor a főiskola átriumában.

A II. RF KMF 2016 óta a nyelvtanulás lehetőségét számos kárpátaljai településre is kiterjesztette, hogy minél több ember számára biztosítson lehetőséget a különböző nyelvek elsajátítására. 2016 és 2021 között több mint 15 000 fő kapott tanúsítványt magyar és ukrán mint idegen nyelv tanfolyam elvégzéséről.

Az idei ukrán és magyar mint idegen nyelv tanfolyamon Kárpátalja-szerte összesen 3 589 fő kezdi meg a nyelvtanulást 295 csoportban 71 településen 89 helyszínen 122 oktatóval csoportonként 100 órában. Közülük 1 857 fő gyermek és 1 732 fő felnőtt. 2 506-an kezdő és 1 083-an haladó szinten vesznek részt az oktatásban. Emellett a legfiatalabb 5, a legidősebb jelentkező pedig 78 éves. A foglalkozások hét közben és hét végén is zajlanak majd heti 4–6 órában.

Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke a tanfolyam megnyitóján hangsúlyozta: „Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy megfelelően megtanítsák az ukránoknak a magyart, és a magyaroknak az ukrán nyelvet, hiszen Kárpátalján ezer éve egymás mellett élünk, és minden nyelv más kultúrát hordoz. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy ezt a kultúrát csak a nyelven keresztül tudjuk igazán megismerni. Az itt élő embereknek meg kell tanulniuk a másik nyelvét ahhoz, hogy megértsék a kultúráját, és akkor valószínűleg ugyanolyan béke lesz, amilyen ezer éven keresztül volt Kárpátalján.”

A nyelvelsajátításban bárki részt vehet korra, foglalkozásra, szakképzettségre való tekintet nélkül. A tanfolyam során kiemelt szerepet kap a kommunikáció, a beszédértés, a szövegértés és a szövegalkotás. A sikeresen elvégzett tanfolyamot követően a főiskola által kiállított kétnyelvű (ukrán–magyar) tanúsítványt kapnak a hallgatók.

A tanfolyamok Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulnak meg.        

K. K.