Koronavírus: Az egymilliomodik beoltottra várva

2021. május 20., 17:52 , 1058. szám

Mint ismeretes, Volodimir Zelenszkij két hete célul tűzte ki, hogy a függetlenség napjáig beoltsák az ukrán lakosság nagyobbik részét. Az oltás üteme azonban alig változott az elnöki ukáz nyomán.

Az oltópontoktól remélik a vakcinázás felgyorsítását

Az államfő által kitűzött határidőig (augusztus 24.) alig valamivel több mint három hónap van hátra, miközben az oltási kampány kezdete, azaz február vége óta a lakosság megközelítőleg 2%-a kapta meg az oltás első dózisát. Ez a vasárnapi állapot szerint 940 ezer beoltottat jelentett. A második dózist 18 394 személy kapta meg.

Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos legutóbb azzal hitegette a lakosságot, hogy az oltás üteme lényegesen felgyorsul, amint munkához lát mind a 3200, az országban felállítani tervezett oltópont és valamennyi (500) oltóbrigád. A kormányzati tájékoztatás szerint az Egészségügyi Minisztérium e hét végéig tervezi megnyitni az oltópontokat. Többségüket a nagyvárosokban szándékoznak kialakítani.

Meghirdették a Gyija alkalmazáson keresztül oltásra jelentkezett közel 600 ezer polgár vakcinázását is. A tervek szerint rájuk a hétvégéken kerülne sor, egyelőre azonban csak jelképesen oltottak be közülük néhány ezer embert, mindenki az említett oltópontok megnyitására vár. Ezenkívül még senki se tudja a választ a legfontosabb kérdésre: vajon az oltópontok hétvégén is teljes kapacitással működnek majd? Az oltási folyamat egyik legnagyobb akadálya ugyanis, hogy az ország régióinak egy jelentős részében szombaton és vasárnap csak elvétve vakcináznak.

Beoltják a pedagógusokat

Május 24–25-ére ígérik az oktatásban dolgozók vakcinázásának megkezdését.

„Több mint 473 000 adag Pfizer-vakcinának kell érkeznie Ukrajnába május végéig a COVAX kezdeményezés keretében. Ezeket az oktatási intézmények dolgozói kapják meg” – írta Denisz Smihal kormányfő a Facebook közösségi oldalon. Viktor Ljasko hozzátette, az oktatási intézmény tulajdonformájától függetlenül minden pedagógust beoltanának, erre 387 ezer dózis vakcinát terveznek felhasználni. Oltásra az oktatási intézmények vezetőinél lehet feliratkozni, a vakcinát a kiszálló oltóbrigádok fogják beadni – közölték. A tájékoztatás szerint az akciót június végéig szándékoznak lebonyolítani, még mielőtt a pedagógusok szabadságra mennének.

Kedden jelentették, hogy a várt oltóanyag, a Pfizer-BioN­Tech Európában Comirnaty fantázianéven bejegyzett készítményének egy része, egészen pontosan 120 ezer dózis máris megérkezett.

Elfogyott a Covishield

A hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy az országban alig maradt már indiai Covishield és a dél-koreai gyártótól, az SK Bio­science Co. Ltd.-től származó AstraZeneca vakcina. Az oltóanyag első dózisának beadására szánt Covishield 10 megyében fogyott el a napokban, az oltás az újabb szállítmányok érkezéséig szünetel. A rendelkezésre álló vakcina egy része a második oltások beadására lett félretéve. Ukrajnában az AstraZenecán és a Pfizeren kívül a kínai Sinovac Biotech CoronaVac-oltóanyagával is oltanak.

Magyarország beoltja a határon kívüli magyarokat

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelezte, arra biztatják a Magyarország területén kívül élő magyarokat, hogy regisztráljanak oltásra.

„Ha valaki a világ bármely pontján, Patagóniától Csíkszeredáig szeretné beoltatni magát, de ott, ahol él, nem tudja, vagy jobban bízik Magyarországban, jöjjön ide, Magyarországra. Regisztráljon az erre a célra kijelölt informatikai felületen, időpontot és helyszínt fog kapni” – fogalmazott a miniszterelnök a rádió­interjúban, amelynek idevágó része a hétvégén Orbán Viktor Facebook-oldalán is megjelent.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, hogy lehetőséget biztosított az itteni magyaroknak a regisztrációra a koronavírus elleni oltáshoz. A Potápi Árpád Jánossal, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárával kedden Budapesten, a kárpátaljai szociális programcsomag idei felhívásainak közzététele apropóján tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kárpátaljai magyaroknak nagy szükségük van erre.

Regisztrálni az oltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon lehet.

Oltassák be magukat azok is, akik már voltak betegek

Az Egészségügyi Minisztérium igyekszik rábeszélni a lakosságot az oltásra. A napokban a közösségi médián keresztül megszólították azokat is, akik már átestek a fertőzésen.

Mint írják, a természetes immunitás, amely a Covid–19-fertőzésen tünetmentes, enyhe vagy súlyos formában átesett szervezetekben alakul ki, nem garantálja, hogy az adott személy nem fogja újra elkapni a kórt. Az új betegség súlyossága pedig nem függ a Covid–19 korábbi lefolyásától. Az Egészségügyi Minisztérium ezért emlékeztet, hogy a koronavírus okozta betegség elleni megbízható védelmet az oltás után kialakult immunitás biztosítja. A betegségen átesettek akár hat hónappal is elhalaszthatják az oltás felvételét, de ha elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, a vakcina akár négy héttel a tünetek jelentkezése után is beadható. Az oltás előtt nem szükséges antigén tesztet készíttetni.

Jön az oltási igazolvány

Megtudhattuk azt is a napokban, hogy Ukrajna július 1-jétől szándékozik bevezetni az oltási igazolványok kiadását. Ez a Gyija alkalmazáson keresztül történne, s mindjárt a vakcina felvételét követően kiadnák az igazolást a beoltottnak. Aki az okmány papíralapú változatára is igényt tart, annak a családorvosától, vagy a Közigazgatási Szolgáltatások Központjaiban (CNAP) kell majd kérnie. Előfordulhat, hogy a dokumentumból kétfélét is kidolgoznak, az egyiket belföldi használatra, a másikat a külföldi utazásokhoz. És bár a hatóságok megkapták az Európai Uniónak az ilyen okmányokkal szemben támasztott előzetes követelményeit, egyelőre senki nem tudja garantálni, vajon az ukrán dokumentumot Európában is elfogadják-e majd. Persze kétoldalú megállapodások alapján is elfogadhatják az államok egymás oltási igazolásait, ahogyan azt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is felajánlotta múlt héten Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszternek Pozsonyban.

(ntk)

Járványmentes nyár a láthatáron?

A szakemberek óvatos optimizmussal értelmezik a járványhelyzet alakulását tükröző adatokat.

A vasárnapi állapot szerint 34 354 új koronavírusos fertőzöttet jelentettek Ukrajnában az elmúlt héten (május 10–16.). Az esetszám a szokásos módon alakult, vagyis a hét elején kétezer körül mozgott, a hét közepére meghaladta a hétezret, majd a hétvégén ismét csökkent, alapvetően annak megfelelően, hogy éppen hány PCR-tesztet végeztek az országban. Az azt megelőző héten azonban még kétezerrel magasabb volt a heti esetszám, 3-4 héttel ezelőtt pedig 70 ezer körül alakult, vagyis a hektikus tesztelés ellenére is nyilvánvaló a csökkenés. Eközben a gyógyultak száma rendszeresen meghaladja az új betegekét, így egyre kevesebb embert kezelnek a kórházakban.

Az Egészségügyi Minisztérium erre való tekintettel hivatalosan is bejelentette, hogy Ukrajna túl van a koronavírus harmadik hullámán. Nem maradt több vörös zóna az országban, sőt, a hétfői állapot szerint egyedül Donyeck megyét sorolták a narancssárga övezetbe. A többi régió jelenleg sárga. Hat megye, köztük Kárpátalja, az Egészségügyi Minisztérium módszertana szerint bizonyos mutatók tekintetében már megfelel a zöld besorolás követelményeinek.

A Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció hétfői tájékoztatása szerint múlt vasárnap a megyében mindössze 10 esetben igazolták a koronavírus-fertőzést PCR-teszt segítségével, miközben egyetlen Covid okozta halálesetet sem jelentettek. A koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak kihasználtsága 14%-os.

Denisz Smihal miniszterelnök ugyanakkor jelezte, hogy a kormánynak esze ágában sincs megszüntetni az érvényben lévő adaptív karantént, azt legalább augusztusig meg fogják hosszabbítani. A karanténintézkedések enyhítésére legfeljebb abban az esetben lehet számítani, ha augusztus végéig sikerül beoltani a lakosság nagyobbik részét – figyelmeztetett a kormányfő.

Ami a jövőt illeti, az Egészségügyi Minisztérium azzal számol, hogy a koronavírus következő, immár negyedik hulláma ősszel, a szokásos influenzaidénnyel egy időben, azaz októberben–novemberben csaphat le Ukrajnára. Az új vírustörzsek megjelenése azonban könnyen előrébb hozhatja a negyedik hullámot – jegyezte meg múlt pénteki sajtótájékoztatóján Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos.

(hk)