Az elhunytak közösségi médiában nyitott fiókjainak sorsáról

2021. június 1., 13:38 , 1059. szám

„Mi történik a közösségi médiában nyitott fiókommal a halálom után?”

– A legtöbb szolgáltatónál lehetőség van az elhunyt vagy cselekvőképtelenné vált személy fiókjával való rendelkezésre. A Facebook Súgóközpontjának tájékoztatása szerint például a felhasználó kérheti, hogy halála esetén töröljék fiókját. Végrendeletében is rendelkezhet erről. A fiók törlésére azután kerül sor, hogy a közösségi oldal értesült a felhasználó haláláról.

Amennyiben a felhasználó nem rendelkezett a fiókja sorsáról, halála után a közvetlen hozzátartozói kérhetik a törlését. Ehhez igazolniuk kell a halál tényét. A legjobb beküldeni a halotti bizonyítvány beszkennelt vagy lefényképezett változatát, ennek hiányában a gyászjelentés is megfelel. Azt is alá kell támasztaniuk a kérelmezőknek, hogy ők az elhunyt közvetlen családtagjai vagy végakaratának teljesítői. Erre a következő okmányok alkalmasak: ügyvédi meghatalmazás, születési anyakönyvi kivonat, végrendelet stb. Fontos, hogy az okmányokban szereplő adatoknak egyezniük kell a törölni kívánt fiók tulajdonosának magáról megadott adataival.

Amellett, hogy véglegesen törölhető, az elhunyt emlékoldalává is alakítható a fiók. A Face­book tájékoztatása szerint (https://hu-hu.facebook.com/help/memorialized) „az emlékoldal olyan hely, ahol az ismerősök és a családtagok összejöhetnek és megoszthatják az elhunythoz fűződő emlékeiket”. Ilyenkor a profilon a személy neve mellett megjelenik az emlékére szó. „A fiók adatvédelmi beállításaitól függően van lehetősége az ismerőseinek, hogy az emlékoldallá alakított idővonalon megosszák az emlékeiket. Az elhunyt által megosztott tartalmak (például fényképek, bejegyzések) megmaradnak és láthatók maradnak a Facebookon azok számára, akikkel eredetileg meg voltak osztva.” Úgynevezett hagyatéki kapcsolattartó kinevezésére is lehetőség van, egyedül ő jogosult belépni az oldalra és változtatni azon.

Lényegében hasonló lehetőségekre és eljárásra számíthatunk az Instagram esetében is, ahol szintén van mód az elhunyt oldalának eltávolítására vagy emlékoldallá nyilvánítására. Ugyancsak igazolni kell az elhunyt halálát, illetve azt, hogy közvetlen családtagja, netán jogi képviselője kéri a fiók törlését. Az eljárás részletes leírása megtalálható az Instagram Súgóközpontjában (https://help.instagram.com/).

Megjegyzendő, a közösségi média több százmilliós, talán többmilliárdos felhasználói táborában naponta ezrek távoznak az élők közül anélkül, hogy rendelkeznének fiókjuk sorsáról. Ezek maradéktalan kiszűrése egyelőre a legtöbb esetben nem kielégítően megoldott feladat.

hk