Nyolcéves a Pulzus Rádió

2021. június 3., 09:08 , 1060. szám

Az éterben már 8 éve, online pedig megközelítőleg 20 éve hallhatjuk a Pulzus Rádiót a 92,1-es frekvencián. Kárpátalja magyar nyelvű rádiós szívverése minden bizonnyal senki számára sem idegen. Születésnapjuk apropóján nyilatkozott hetilapunknak Barta Miklós, a rádió ügyvezető igazgatója, valamint Birta Zoltán felelős főszerkesztő.

Először Barta Miklós mesélt a kezdetekről, elért mérföldkövekről, rádiós hétköznapokról.

„Nagyon vissza kell mennünk az időben. Az egész történet körülbelül 20 éve kezdődött, amikor két református lelkész, személy szerint Taracközi Gerzson és Taracközi Ferenc tiszteletes urak megálmodták, hogy áldásos lenne Isten szavát kijjebb vinni az Isten házának falai közül. Nagyot álmodtak, így indult útjára a Sion Rádió, amely a magyar nyelvű rádiózás kezdetét jelentette Beregszászban. Ezt azért fontos kiemelni, mert a mai napig nincs más rádió a Beregszászi járásban. Akkoriban még csak heti 20 perc élő anyag készült.

A következő nagy álom 2011-ben valósult meg, amikor Pulzus Kulturális Információs Központ néven megszületett egy magánvállalat. Ukrajnában semmilyen egyház nem lehet médiatulajdonos, ezért a Beregszászi Református Egyházközség presbitériuma úgy döntött, hogy létrehozzák a központot, melynek fő tevékenysége a földi sugárzású rádiózás volt. De ez még csupán papíron létezett.

Következő lépésként 2012. december 24-én pályázattal álltunk az ukrajnai médiahatósághoz, és Isten áldásának hála pont mi lehettünk azok, akik megkaptuk a 92.1-es frekvenciát. Az elbíráló bizottság hat tagja közül öten támogatták a kezdeményezést.

Azért számítjuk a május 22-ét a szülinapunknak, mert 2013-ban ezen a napon szólalt meg először az éterben a Pulzus Rádió. Óriási élmény volt jelen lenni és átélni a „megszólalás” pillanatát. Birta Zoltán főszerkesztővel jelen voltunk azokkal a szakemberekkel, akik az utolsó simításokat végezték az antenna felállításánál. Sok telefont kaptunk akkor Kárpátalja különböző pontjairól, továbbá mi is körbekérdeztünk, hogy merrefelé vagyunk már hallhatók. Volt antenna, stáb, de még sok munka várt ránk, hogy komfortosabbá váljon a munkavégzésünk. Isten segítségével mindig olyan tanácsokat és segítséget kaptunk, amelyekkel gördülékenyen tudtunk haladni.

Jelenlegi stúdiónkat a Beregszászi Református Egyháztól kaptuk, bár korábban még nem így nézett ki, de kreatívak voltunk, és megoldottuk, hogy minden munkatársunk számára biztosítani tudjuk a professzionális és kényelmes munkavégzést. Stábunk 16 főből áll, és napi 8 óra élő műsort gyártunk, ami elég soknak számít a rádiózás világában.

Tervek. A rádiózás életében folyamatosan haladnunk kell előre. A járvány visszafog, ennek következtében nem tudtunk és még jelenleg sem tudunk annyi vendéget fogadni a stúdióban, mint a járványhelyzetet megelőzően. A továbbiakban szeretnénk még több élő műsort gyártani, és az élő beszélgetéseket minél több platformra eljuttatni.

Amire büszkék vagyunk. Legnagyobb büszkeségünk, hogy a Pulzus Rádió továbbra is szól, mert voltak média- és nyelvtörvények is, amelyek alááshatták volna az éteri sugárzást, de Istennek hála, nem úgy történt. Személyes meglátásom szerint a rádió addig tud fennmaradni, amíg a helyi emberekről szól, valamint helyi kérdésekkel és problémákkal foglalkozik.

Büszke vagyok az egész csapatra, akikkel egy hullámhosszon vagyunk. Néha szavak nélkül is megértjük egymást. Belenőttünk a szakmába, mindannyian itt tanultunk bele a rádiózásba. Fejben és szívben is ott vagyunk mindannyian.„

Birta Zoltán felelős főszerkesztő a földszinti kis stúdióban fogadott és mesélt a rádióról, rádiózásról és a munkafolyamatokra való ráhangolódásról.

„A Pulzus FM 92.1 létrejötte valóban születésnapi hangulat volt. A Sion Rádió online adásának a szerkesztői csapatában évek óta az volt mindannyiunk legfőbb vágya, hogy létrejöjjön a földi sugárzású adó, és egyben létrehozzunk egy olyan dolgot, amely a kárpátaljai magyar rádiózás életében úttörőnek és különlegesnek bizonyul. Amikor először megszólaltunk az éterben, a telefonok folyamatosan csörögtek. És mi, munkatársak, ismerősök és barátok egyaránt könnyes szemmel hívtuk fel egymást. Fantasztikus és felejthetetlen pillanatok voltak ezek.

Azóta eltelt 8 év. Nagyon sok mindent tanultunk ez alatt az időszak alatt. Ha megkérdeznék, hogy mire vagyunk a legbüszkébbek eddig, én azt mondanám, hogy erre a nyolc évre. Folyamatosan megerősítéseket kapunk a kárpátaljai magyar hallgatóktól, ami segít, hogy továbbhaladjunk a megkezdett úton.

Az egyik legkedvesebb rádiós élményem egy esküvőn született. Beregszásztól nagyjából 70-80 km-re volt az ünnepélyes alkalom, ahol egy idős hölgy magához hívatott, és kérte, mutatkozzak be: szerette volna élőben is hallani a hangomat. Tudniillik a néni vak volt, mégis sokkal jobban ismerte a stábunkat, mint talán mi egymást. Megdöbbentő volt. Elmesélte az életemet, az életemben történt számos eseményt, a többi műsorvezető élethelyzeteit, élményeit, gyermekeik nevét, még azt is tudta, hogy mikor voltak betegek. Mindent, amit a műsorvezetők adtak magukból, ő megjegyzett, hisz mindig minket hallgatott. Előtte sosem találkoztunk, nagy volt a távolság is közöttünk, mégis sikerült átjárnunk az egész életét. Ekkor éreztem a legjobban azt, hogy érdemes a rádiózást művelni.

Műsorok. Rólunk tudni kell, hogy keresztyén magyar értékeket közvetítünk kereskedelmi intézetként, de mégis a magyar közösséghez szólunk, s tesszük ezt közszolgálati jelleggel. Nálunk mindenki meg tudja találni a saját ritmusát. Csúcsidőben egy kereskedelmi hangvételű szórakoztató-információs-zenés műsort hallhat a csatlakozó rádióhallgató. Más napszakban pedig egy teljesen különböző hangvételű, közszolgálati jellegű médiagyártást tapasztalhatnak a hallgatók az éteren keresztül. Ez a kettősség nagyon érdekes, ráadásul két nyelven műveljük: magyarul és ukránul egyaránt. Továbbá tudatos is, mert ezzel szeretnénk lefedni az egész kárpátaljai magyar közösséget. Érdekes, hogy a statisztikák szerint pont annyian hallgatnak közszolgálati-szöveges rádiót Magyarországon, mint kereskedelmi-zenés rádiókat. Ebből a kettőből próbáltunk meg mi is egy olyan keveréket kialakítani, amely mind a két igényt ki tudja szolgálni.

Műsoraink zömét az interaktív műsorok határozzák meg, mert a társas interakciók mindennemű formáját próbáljuk beleépíteni a műsorainkba. Minden délelőtt héttől tíz óráig a reggeli Ébresztő című magazinműsorunk hallható, melyben izgalmas témákról meghívott vendégekkel beszélgetünk, és több műsorvezetővel is „találkozhatnak” a rádióhallgatók. Ezt követően a Határtalan című református magazinműsorunk következik. Ez azért érdekes, mert több mint 10 éve zajlik a Kárpát-medence öt református stúdiójának közös, napi szintű, saját gyártású adásainak köszönhetően. Egyedinek is mondható, mert ilyennel nem találkozhatunk a Kárpát-medencén belül: amit nálunk hallhatnak, ugyanaz hallható az éterben Magyarország több megyéjében, Erdélyben, Felvidéken és Délvidéken is. Ez a műsor egyfajta híd vagy kötelék az anyaország és az elszakított területek között. Tizenegy órakor kezdődik egy háromórás kívánságműsor, heti öt alkalommal. Csupán ez az egy műsor is óriási műsoridőt jelent. Nagy valószínűséggel ez az egyik, ha nem a legaktívabb műsorunk. Egy népszerű névnap alkalmából akár 1000 interakció is létrejön a műsorvezetők és a hallgatók között.

Ezt követi a délutáni sávunk, amely különböző tematikus műsorokkal van betöltve. Hétfőn a Látogató című műsorunk van terítéken, melynek keretében mindig más téma kerül boncolgatásra: egészségügy, mentálhigiéné és lelki gondozás témakörében Gogola István pszichológus vezetésével. Kedden a Sportkedv című magazinműsorunk hallható, ahol két műsorvezető hatalmas mélységekbe veti bele magát a különböző sportesemények világába, továbbá igyekeznek Magyarország és a Kárpát-medence magyar ajkú sportolóit, sportszakértőit és edzőit is megszólaltatni. Szerdánként a Slágermúzeumunk tölti be az étert, amely különlegessége az egész napos retrozene-kínálat. Itt láthatjuk azt, hogy ezen műsor alatt mennyire aktívak az „öregmotorosok”. Csütörtökön hallható a Megálló című műsorunk, amely egy kicsit mélyebb hangvételű: olyan témákat dolgozunk fel, amelyek az aktuálpolitikai helyzetről, gazdaságról és egyéb hétköznapi dolgokról szólnak. Igyekszünk leginkább Kárpátalja és a Kárpát-medence témáit boncolgatni. Ez a legrégebbi műsorunk. Pénteken a hétvégére való hangolódást pedig a Music Fun Radio Show segíti, amely inkább a fiatalabb korosztályt célozza meg. A műsorban különböző zenei toplistákat hallhatnak a rádióhallgatók. És végül, de nem utolsósorban minden hétvégén kedveskedünk egy kívánságműsorral, melynek keretén belül 4 óra áll a hallgatók rendelkezésére, hogy zenével lepjék meg egymást 11 és 15 óra között. Mondanom sem kell, hogy ez a műsor is rengeteg embert mozgat meg.

Célok. Az a célunk, hogy minden irányban különféle tartalmakkal – természetesen a keresztyén értékek mentén – közvetítsünk olyan értékeket és információt, amelyek képesek bemutatni a magyar közösségnek az ukrán közösséget, és ugyanígy fordítva.

Családiasság. Munkatársaim szokták mondani, hogy több időt töltünk együtt, mint a családjainkkal odahaza. Van egy nagy igazság: ezt csak úgy lehet művelni, ha családi közösséget ápolunk. Olyan szinten kell ismerni, elfogadni és kiegészíteni egymást, ami már egy külön műfajnak számít. Mintha szimbiózisba kellene kerülnünk a műsorvezetőtársunkkal: egymásra kell hangolódnunk. Szokták mondani, hogy ide bekerülni nehéz, de még nehezebb innen kikerülni. Figyelünk, és mindent megteszünk azért, hogy a munkavégzés helyszíne családias legyen, mert itt alkotni, gondolkodni, pörögni kell, és olyan dolgokat kiemelni magunkból, amelyekről eddig talán azt sem tudtuk, hogy ott szunnyadnak bennünk.

Boldog születésnapot kívánunk a Pulzus Rádiónak, és Isten áldását a stáb életére, családjaikra és munkásságukra!    

ZsT