I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál Beregszászban

2021. június 11., 20:40 , 1061. szám

A Rimay János Alapítvány által első ízben megszervezett Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál keretében látogattak el költők Beregszászba. A fesztivál 2021. június 9-én vette kezdetét a program központi helyszínén, Sárospatakon, majd június 13-ig további 8 helyszínen – Tokajban, Sátoraljaújhelyen, Miskolcon, Szerencsen, Kisvárdán, Királyhelmecen, Beregszászban és Szatmárnémetiben – terveznek fesztiválprogramot a szervezők. A beregszászi állomás helyszíne Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály kiállítóterme volt június 11-én.

A 15 idegen ajkú és 15 magyar anyanyelvű költő részvételével megrendezett I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál beregszászi vendégei Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, író, néprajzkutató, műfordító, Marcsák Gergely költő, Mihályi Molnár László költő, publicista és Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány elnöke volt. A program moderátora Csordás László irodalomtörténész volt.

Az esemény kezdetén Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy ezzel az alkalommal a konzulátus Irodalmi Kilátó sorozata méltó folytatást kapott, hiszen meglehetősen hosszú ideig szüneteltek a hagyományos formában megrendezett művészeti programjaik.

Ezt követően Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul osztotta meg köszöntőszavait a megjelentekkel. „Az Irodalmi Kilátó című programsorozatunk célja az irodalom előtérbe állítása, elsősorban Kárpátalján. Az elmúlt években rendszeresen megtartott programok mind ezt szolgálták” – mondta a főkonzul, majd örömét fejezte ki, hogy a hosszabb járványügyi kihagyás után ismét egy jelenléti formában megtartott program keretein belül láthatnak vendégül külföldi és helyi irodalmi személyeket.

A főkonzul köszöntőbeszédéből megtudhattuk azt is, hogy Rimay János nemcsak irodalmi személyiség, hanem aktívan funkcionáló diplomata is volt, így jelképértékű számunkra, hogy az ő nevét viselő fesztivál beregszászi állomása diplomáciai helyszínen került megrendezésre – emelte ki a főkonzul.

Papp Ferenc örömét fejezte ki, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetet figyelembe véve mégis sikerült megszervezni egy nemzetközi fesztivált. „Hiszen, ha mindenki bezárkózik, és csak egymás között beszélünk, akkor egy belterjes irodalom, belterjes nép tud csak csatázni önmagával. Ahhoz, hogy nyissunk, és lássanak minket, beszélgetnünk kell egymással” – hangsúlyozta az alapítvány elnöke, majd Csoóri Sándor szavait idézte: „Látnunk kell egymást, hogy láthatók legyünk, hallanunk egymást, hogy hallhatók.”

A költők a fesztiválra összeállított antológiából, valamint saját és más költők korábbi verseiből olvastak fel kielégítve a jelenlévők művészet és irodalom iránti igényét.

A kellemes hangulatú délutáni beszélgetésen a meghívott vendégek a moderátor irányításával különböző magyar és világirodalmat érintő kérdéseket taglaltak. Többek között a műfordítás problematikáját, a versek jelenkori fenntarthatóságát fejtegették, valamint próbálták meghatározni a magyar irodalom és az irodalmi személyek helyét a nagyvilágban.

A főkonzul és a fesztivál szervezőinek reményei szerint a jövőben Kárpátalján is megrendezésre kerülhet majd a mostanihoz hasonló irodalmi-művészeti fesztivál.

A program zárásaként a szervezők minden jelenlévő számára finom italokkal és ételekkel kedveskedtek, melyek elfogyasztása közben kötetlen beszélgetésre volt lehetőség.

K. K.