Az almaültetvény komplex biológiai növényvédelme, összefoglaló (I.)

Nyugalmi állapotban, rügy­pattanást megelőzően

2021. június 21., 11:50 , 1062. szám

Az alma sikeres biológiai növényvédelmi technológiájának alapja a növényvédelmi eljárások komplex alkalmazása, hogy több oldalról morzsoljuk a károsítók egyedszámát. De szó sincs róla, hogy nem permetezünk semmivel! Gyü­mölcs­ter­mesztésben a biotermesztés növényvédelme évről évre egyre jobban kitaposott ösvénnyé válik, tehát jócskán vannak lehetőségeink.

Előző, 23. írásunkban részletesen taglaltuk kórokozóról kórokozóra és kártevőről kártevőre az engedélyezett eljárásokat, hatóanyagokat, készítményeket. A következőkben szeretném összefoglalni a szép terjedelemben leírt technológiát.

A hagyományos és integrált termeléssel ellentétben a biológiai védekezés alapja elsősorban a mechanikai, agrotechnikai és biotechnikai védekezés. Jóllehet biotermesztésben a biokészítmények és engedélyezett hatóanyagok szerényebb hatékonyságúak, mint a kémiai védekezés megoldásai, de egyre fontosabb szempontok a vevők körében a vegyszermaradványok káros hatásai és a gyümölcs vegyszerterhelése.

 

Metszés során

Első feladatunk a faápolás és -tisztogatás elvégzése télen és kora tavasszal. A besűrűsödött koronát ritkítsuk ki, mert kedvez a kártevők és kórokozók felszaporodásának, és nehezíti az engedélyezett készítmények kijuttatását a lombozat egész felületére. A téli metszés során távolítsuk el a sérült, fertőzött, letört ágakat, gyümölcsmúmiákat. Amennyiben találunk rovarbábokat vagy pajzstetűtelepeket, minden esetben távolítsuk el azokat drótkefével – az ilyen telepeket főként a repedésekben és a sérült törzsön fedezhetjük fel. Fontos, hogy a tisztogatás során a fa élő részeit ne sértsük fel. Ha mégis megsértettük a kérget, akkor minden esetben tisztítsuk meg a sebet, a fodrosodást vágjuk sima felületté, és sebkezelő gyantával zárjuk le a sebfelületet. Ne feledjük, munkánk csak akkor lesz hatékony, ha minden sérült, levágott ágrészt eltávolítunk az ültetvényből, továbbá, ha az 1 cm átmérőjűnél nagyobb sebfelületeket kezeljük. Biotermesztésben a Biocera és a Florasca fasebkezelők vannak engedélyezve.

 

Lemosó permetezés bioültetvényben

A metszés után nélkülözhetetlen a lemosó permetezés. A lemosó permetezést feltétlenül nagy lémennyiséggel (1000–1500 l/ha) végezzük. Ne feledkezzünk meg arról a szempontról sem, hogy az alkalmazott készítmények keverhetők legyenek egymással. Éppen ezért minden esetben végezzünk keveréspróbát még a permetezés előtt. Ha bármilyen gyanús reakcióra utaló jelet tapasztalunk – habosodást, csomósodást, kicsapódást, gázosodást –, abból arra következtethetünk, hogy nem keverhetők a készítmények.

 

Milyen hatóanyagokat használjunk a lemosó permetezéshez?

A kéreg repedéseiben áttelelő rovarok ellen többféle olajos hatóanyag áll rendelkezésünkre, ilyen például az Agrol, Biola, Sprypower, Vegasol, Vektafid stb. Az olajos hatóanyag mellé feltétlenül szükség van a kén hatóanyag használatára. Engedélyezett márkák például az Agrikén, Vektafid S, Nevikén, Tiosol stb. Továbbá ne felejtsük el, hogy a kén hatóanyaggal már ekkor védekezhetünk a lisztharmat ellen is. Mind az olaj, mind a kén hatóanyag igen hasznos, de a legfontosabb a réz hatóanyag alkalmazása. Engedélyezett márkák például a Cuproxat, Rézgálic, Champion stb. A réz hatóanyaggal a varasodás, lisztharmat, tűzelhalás, nektrális rák és monília ellen egyaránt védekezhetünk.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza