Nyilvános meghallgatás az őslakos népekről szóló törvénytervezetről

2021. június 21., 10:29

A Krímen június 20-án, vasárnap nyilvános meghallgatást rendeztek az Ukrajna őslakos népeiről szóló törvényjavaslatról – jelentette az ua.krymr.com.

A Krími eszme társadalmi kezdeményezés képviselői szerint a megbeszélés „előzetes nyilvános meghallgatások” formájában zajlott és „azért került megrendezésre, hogy a jövőben a jogalkotóknak lehetőségük legyen számos területen kiegészíteni a törvényt, vagy figyelembe venni a kidolgozott javaslatokat a krími tatárok jogaira vonatkozó más, jövőbeni rendeletekben”.

„A törvényjavaslat megjelenése jó, és a krími tatár nép örömmel fogadja, de tartalma véleményünk szerint inkább keret jellegű” – fogalmazott Abduresit Dzsepparov, a Krími Emberi Jogi Kapcsolattartó Csoport koordinátora. – E meghallgatásokon számos olyan ajánlást készítettünk elő, amelyeknek véleményünk szerint helyet kellene kapniuk e törvényben és más hatályos, illetve a későbbiekben elfogadandó rendeletek módosításaiban. Mert nekünk kell majd együtt élnünk ezzel a törvénnyel, és szeretnénk, ha Ukrajna jogszabályait maximálisan adaptálnák az őslakos népek, köztük a krími tatárok igényeihez.”

Az előzetes nyilvános meghallgatások során elfogadott javaslatok között szerepel például a vétójog lehetősége az őslakos népek jogait és érdekeit veszélyeztető jogszabályokkal szemben. Az őslakos népek jogaiért felelős megbízott intézményének létrehozására vonatkozó javaslatokat is megvizsgálták.

Ezenkívül a résztvevők aggodalmukat fejezték ki a törvényjavaslat 8. cikkelyének 1. pontja miatt, miszerint az őslakosok képviselő szerve az ukrán miniszteri kabinet határozatával szerzi meg és veszíti el a jogait és a kötelezettségeit.

(ua.krymr.com/Kárpátalja)