Alapszervezeti közgyűlések a KMKSZ Beregújfalui és Nagyberegi Alapszervezetében

2021. június 22., 11:16 , 1063. szám

Megkezdődtek az éves alapszervezeti közgyűlések a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszász Középszintű Szervezetében. A világjárvány okozta karanténkorlátozások enyhülésével lehetőség nyílik arra, hogy megtartsák ezeket az üléseket, melyeken az elmúlt időszak történéseit, eseményeit összegezve kijelölik a magyarságszervezet szempontjából fontos kérdéseket, így az oktatási, kulturális, gazdasági, egészségügyi, valamint a földreformmal kapcsolatos feladatokat és terveket.

A KMKSZ BKSZ 34 alapszervezete közül idén először Beregújfaluban és Nagyberegen tartották meg a közgyűlést június 20-án. Beregújfaluban Tóth Bertalan helyi alapszervezeti elnök beszámolójában hangsúlyozta, az eltelt időszakra a koronavírus rányomta a bélyegét. A kisebb, csöndes megemlékezésen túl semmilyen rendezvényt nem tarthattak, ám bizakodva néznek a jövőbe, és munkálkodnak tovább a község felvirágoztatásán.

Nagyberegen Vass Bertalan a KMKSZ terveiről szólva kiemelte, a település központjában játszóteret és köztéri parkot kívánnak hamarosan fejleszteni. Juhász Edina, a Nagyberegi Kistérségi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője beszámolt többek között a földügyekkel kapcsolatos tevékenységük eredményeiről.

Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke mindkét helyszínen hangsúlyozta: a magyar kormány hathatós támogatásának köszönhetően jelentősen javul a kárpátaljai magyarság életszínvonala, szülőföldön maradásának esélye. Emlékeztetett, hogy ezek a támogatások az élet minden területére kiterjednek. Hozzátette: a 2020 őszi önkormányzati választások alkalmával a KMKSZ számos képviselője jutott be az újonnan alakult kistérségi tanácsokba, így például az öt települést – Nagybereg, Beregújfalu, Alsó- és Felsőremete, Kovászó – magába foglaló Nagyberegi Kistérségi Tanácsban a KMKSZ-frakció 11 tagot számlál a 22 fős testületben, azaz jelentős befolyása van a körzet életére. Hangsúlyozta: az itt élőknek fel kell ismerniük, hogy az adminisztratív reform következtében a kezükben van a döntés, s ennek megfelelően bölcsen kell határozniuk sorsukról, hogy az önös érdekek helyett az élhető, jól működő önkormányzatok jellemezzék magyar közösségünket.               

pse