Homoki Gábor képeiből nyílt kiállítás Beregszászban

2021. július 6., 16:46 , 1065. szám

Az ismert és elismert tiszaháti festőművész tárlatából nyílt kiállítás Magyarország Beregszászi Konzulátusán július 1-jén. Homoki Gábor festményeiben egyszerre lelhetők fel a hagyományos paraszti világ motívumai, valamint az expresszionista és impresszionista művészet jellegzetességei.

A megnyitó alkalmával Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte az egybegyűlteket, aki abbéli reményének adott hangot, hogy hamarosan a konzulátus Munkácsy Mihály Galériája a régi módon működhet tovább korlátlanul fogadva a látogatókat.

Szilágyi Mátyás főkonzul köszöntőjében arról beszélt, hogy Homoki Gábor nemcsak festőművészként van jelen a kárpátaljai közösség életében, de jelentős közéleti szerepet is vállal. Az ő nevéhez fűződik a Bíró Andor Alkotótábor elindítása a Tiszaháton. „A művész színes, élénk munkái mély érzelmi benyomást támasztanak a szemlélőben. Munkáiból a határozottság, a szokatlan színkombinációk észlelhetőek. Képein fellelhetőek a nagybányai festőiskola, valamint Erdélyi és Boksay színvilágának jellegzetes jegyei.”

Andrij Seketa, a Kárpátaljai Megyei Tanács első beosztott helyettese elmondta: Homoki Gábor munkáiban fellelhető a nemzetiségek egymásra hatása. A helyettes szerint fontos lenne, hogy a kárpátaljai magyar alkotók is minél szélesebb körben bemutathassák munkáikat az országban, a megyében, ezáltal közelebbről is megismerhetjük egymást.

A festőművész, Homoki Gábor köszönetet mondott a beregszászi konzulátusnak, hogy a képei kiállításra kerültek. Szerinte a festőművész az alkotási folyamat által lelkét, belső világát tárja fel.

Pál Lajos, Magyarország érdemes művésze, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola egykori igazgatója szerint modern és globális világunkban a művészetnek jelentős szerepe van, hiszen azokat a rejtett dolgokat tárja fel előttünk, melyeket szabad szemmel nem mindig veszünk észre.

A megnyitót a Beregszászi Rezeda Folkműhely énekegyüttesének előadása színesítette. 

ev