Várják a kárpátaljai lakosokat a határátkelőhelyek oltópontjain

A Janssen vakcinából egy adag is elegendő a védettség kialakulásához

2021. július 9., 20:25 , 1066. szám

Magyarország július 1-jétől megnyitotta az oltás lehetőségét a határai mentén élők számára is. A külhoni magyarok védelme érdekében történt lépést kiterjesztették a magyar határok mentén élőkre is. Minden Kárpátalján élő 18 év feletti személy állampolgárságtól és nemzetiségtől függetlenül jogosult az oltásra. A kárpátaljaiak a záhonyi vasúti, a barabási, valamint a lónyai közúti határátkelőhelyre kihelyezett oltópontokon, oltóbuszokon oltathatják be magukat. A magyar hatóságok kérik, hogy a Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelük mellett a lakcímüket igazoló, Ukrajnában kiállított közokiratukat is, tehát a személyi igazolványukat.

Az oltakozás a záhonyi vasút­állomáson már egy hete tart, Kaszonyban és Haranglábon az ukrán hatóságok technikai hibára hivatkozva néhány napig akadályozták az emberek átjutását. Kaszonyban július 7-én, Haranglábon július 8-án nyílt lehetőség a határ átlépésére és az oltás felvételére.

Mi Kaszonyba utaztunk, hogy a határt átlépve a barabási közúti határátkelőhelyen beoltassuk magunkat Covid–19 ellen. A tapasztalataink meglepően pozitívak, mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy használják ki a szomszédos Magyarország által felajánlott lehetőséget. A személyzet kedves és segítőkész, a folyamat jól szervezett, mellékhatást hármunk közül senki nem tapasztalt.

A barabási határátkelőhelyet elérve a határrendészet munkatársai külön regisztrálják azokat, akik nem akarnak Magyarországra belépni, csak az oltópontra igyekeznek. Ők egy sorszámmal ellátott karszalagot kapnak a rendőröktől, majd egy asztalhoz kísérik őket, ahol felveszik az adataikat. Az oltás – vérnyomásmérés után – a Magyar Honvédség két oltóbuszában zajlik, amelyek a határátkelőhely területén állnak. Az oltóbuszokban az adminisztratív feladatokat ellátó katonák mellett egy orvos és egészségügyi tisztek végzik az oltást. Az amerikai Johnson & Johnson cég egydózisú Janssen vakcinájával történik az oltás. A vakcina felkerült a WHO által vészhelyzeti használatra ajánlott védőoltások listájára, és a széles körű klinikai vizsgálatok adatai alapján biztonságos és hatásos. Barabásban magyar idő szerint 7 és 18 óra között zajlik az oltás mindennap (szabadnap nélkül), a határátkelőhely nyitvatartásához alkalmazkodva, akárcsak Lónyán. Barabásban az első napon 50 személyt oltottak be, július 8-án a két oltóbuszban már közel négyszázat. Július 9-én délelőtt 10 óráig kilencven embert. Az oltást végző egészségügyi tisztektől megtudtam, hogy a most jelentkezők dupláját is be tudnák oltani egy nap alatt, talán ezzel magyarázható, hogy meglepő módon sehol nem kellett várni, csak az oltást követően 15 percet – egy árnyékos pihenőhelyen. Ennyi ideig figyelik meg, hogy valakinél nem okoz-e az oltás valamiféle allergiás reakciót. A három nap alatt csak egy rosszullét volt, az kevéssel odaérkezésünk előtt történt. A honvédségi orvosok szerint ez a rosszullét nem függött össze a védőoltással, az idősebb férfinak szerintük epilepsziás rohama volt, őt a mentő a kisvárdai kórházba vitte kivizsgálásra.

Mivel az oltásra jelentkezőknek egy része nem tud magyarul, a KMKSZ az oltópontokon ukrán–magyar tolmácsokat biztosít, akik segítik a zökkenőmentes kommunikációt. Ők a KMKSZ logójával ellátott pólóikról ismerhetők fel. A tolmácsok közül Oniszkó Olga és Rajtr Olga a Kárpátaljának elmondta, hogy tapasztalataik szerint Kárpátalja minden szegletéből jönnek oltakozni, a környékbeli magyarok mellett a legtöbben Ungvárról és Munkácsról. Az oltásra jelentkezők körülbelül 40%-ának van szüksége tolmács segítségére, a többiek beszélnek magyarul vagy angolul. Oniszkó Olga szerint nagyon jól meg van szervezve a határátkelőhelyen az oltópont munkája, láthatóan jól átgondolt a folyamat. A Kárpátaljáról jött tolmácsok között mindig van egészségügyi végzettséggel rendelkező személy is vagy orvos, hogy ne legyen gond az orvosi szaknyelv fordításával sem.

Az oltás beadását követően mindenki kap egy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja által kiállított háromnyelvű (magyar–angol–ukrán) igazolást. Az oltási igazolványt pedig két hét elteltével magyarországi címre vagy Magyarország ukrajnai konzulátusainak valamelyikére postázzák.

Bár az eredeti elképzelések szerint a barabási és a lónyai határátkelőhelyek csak oltópontként működtek volna, a KMKSZ elnökének, Brenzovics Lászlónak a közbenjárására megnyitották mindkettőt a közúti határforgalom előtt is, ami ugyancsak nagy előrelépés.

A határátkelőhelyen felállított oltópontok személyzete reméli, hogy írásunk hatására nő majd az oltakozási kedv a kárpátaljaiak körében, és még többen veszik igénybe a határ­átkelőhelyeken lévő oltópontok nyújtotta lehetőséget.

Badó Zsolt