Népszerű a magyarországi oltakozási lehetőség a kárpátaljaiak körében

Az egydózisú Janssen vakcina beadását követően két héttel már utazhatunk

2021. július 12., 15:10 , 1066. szám

Magyarország az országhatárai mentén élők számára – nemzetiségtől függetlenül – július elsejétől biztosítja a koronavírus elleni oltás lehetőségét három, csak erre a célra kijelölt határ menti oltóponton: a lónyai és a barabási közúti, valamint a záhonyi vasúti határátkelőhelyen kialakított pontokon.

Mindhárom oltóponton az amerikai Johnson & Johnson vállalatcsoport Janssen vakcinájával oltanak, amely egyetlen dózisban beadva is hatékony védelmet nyújt a Covid–19 ellen. A hivatalos szervek szerint Ukrajnában a Janssen vakcina megjelenésére még várni kell. Az Amerikai Egyesült Államokban ez a harmadik koronavírus-vakcina, ami hivatalosan zöld utat kapott a használatához, előtte a Pfizer és a Moderna vakcinái rendelkeztek csak engedéllyel. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is engedélyezte a Janssen alkalmazását: a Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZeneca koronavírus ellen kifejlesztett vakcinái után ez a negyedik oltóanyag, amelynek tömeges alkalmazása engedélyezett az Európai Unióban.

A három határ menti oltópont a hét minden napján várja az oltásra érkező kárpátaljaiakat, Barabásnál és Lónyánál a határátkelőhely nyitvatartásához igazodva közép-európai idő szerint 7 és 18 óra között.

Az oltást követően minden beoltott kap egy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja által kiállított három nyelvű (magyar–angol–ukrán) igazolást a védőoltásról. Fontos megjegyezni, hogy a védettségi igazolványt a kárpátaljai magyar konzulátusok egyikére vagy a megadott címre postázzák ki az oltást követően körülbelül két héttel, ugyanis a védettség kialakulásához 14 napra van szükség. Mindenhol ez az eljárás. Ezután pedig az érvényes úti okmányok, a védettségi igazolvány és a védőoltásról kapott igazolás birtokában akár külföldre is utazhatunk karanténkötelezettség nélkül.

Az egyik helyi újság félinformációkat közölve tegnap (július 11.) azt kürtölte világgá, hogy nem utazhatunk ezen oltás után Magyarországra. Ezzel szemben az igazság az, hogy a védettségi igazolvány (kártya) kézbe vétele után azonnal szabaddá válik előttünk az út.

A közösségi oldalakon számos kárpátaljai pozitív tapasztalatairól olvashatunk a magyarországi oltást illetően, sokan kiemelik az oltópontokon tapasztalt szervezettséget, és a KMKSZ által biztosított tolmácsok segítségét a gyorsabb munka és a zökkenőmentes kommunikáció érdekében. Egy ungvári ukrán újságíró is írt egy átfogó cikket erről, sőt volt olyan ukrán politikus is, aki a közösségi oldalán köszönte meg a lehetőséget Magyarországnak.

KDM/CsA