Először vádolnak ukránt kalózkodással

2021. július 22., 15:10

Ukrajnában őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly eltérített egy hajót az Indiai-óceánon. Ez az első alkalom, hogy Ukrajna állampolgárát ilyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják – jelentette a korrespondent.net a Legfőbb Ügyészség sajtóközpontja nyomán.

A vizsgálat szerint Ukrajna állampolgára egy külföldi biztonsági cég alkalmazottjaként biztonsági szolgáltatásokat nyújtott kalózok által veszélyeztetett hajózási területeken.

„2020 júliusában kötelezettségei teljesítése során fegyverrel érkezett a Marshall-szigetek zászlaja alatt közlekedő hajók egyikére az Indiai-óceán nyugati részén. Saját hasznára cselekedve, fegyvert használva tájékoztatta a kapitányt, hogy eltéríti a hajót, követelte, hogy változtasson irányt Fujairah kikötő felé, valamint adjon át számára pénzeszközöket” – derül ki a tájékoztatásból.

A hajó kapitánya utasítást adott a főgépésznek, hogy állítsa a hajtóművet manőverező üzemmódba, az ukrán állampolgár követeléseit pedig továbbította a hajótulajdonos cégét vezető menedzsereknek.

A tárgyalások eredményeként négy nappal később a hajózási társaság képviselői utasítást adtak a kapitánynak, hogy adja át a pénzt a támadónak, cserébe a hajó működésének feloldásáért.

„Ez az első alkalom, hogy Ukrajnában felderítettek egy ilyen az emberiség békéje, biztonsága és a nemzetközi jogrend elleni bűncselekményt” – közölte az ügyészség.

(korrespondent.net/Kárpátalja)