Berlin a Steinmeier-formula elfogadására szólította fel Ukrajnát

2021. július 23., 13:27

 

Németország sürgette Ukrajnát, hogy illessze jogszabályaiba a Steinmeier-formulát – olvasható a berlini külügyminisztérium honlapján megjelent nyilatkozatban, amelyet a korrespondent.net ismertet.

A nyilatkozat megállapítja, hogy a Donyec-medencében a tűzszünet ellenére folytatódnak a harci cselekmények és nőnek a veszteségek.

A német külügy emlékeztetett, 2019 végén további intézkedésekről állapodtak meg a fegyverszünet megerősítésére. Felszólították Kijevet és Moszkvát, hogy teljesítsék kötelezettségeiket.

„Felszólítjuk Oroszországot és Ukrajnát, hogy maradéktalanul hajtsák végre a 2019. decemberi párizsi csúcstalálkozón egyeztetett következtetéseket. Így észrevehető javulást lehet elérni Kelet-Ukrajna lakói számára” – áll a nyilatkozatban.

Több konstruktivitást kérnek Oroszországtól a konfliktus megoldása tekintetében – említés történik az ellenőrző pontok megnyitásáról, a terület aknamentesítéséről és a nehézfegyverek kivonásáról.

Ugyanakkor arra ösztönzik Ukrajnát, hogy illessze be az úgynevezett Steinmeier-formulát nemzeti jogszabályaiba.

A nyilatkozat kitér arra is, hogy az EBESZ képviselőinek teljes hozzáférést kell biztosítani a Donyec-medence egész területéhez.

Berlinben hozzátették, hogy Németország és Franciaország továbbra is munkálkodni fog a konfliktus hosszú távú rendezésén.

A korrespondent.net emlékeztet, a Steinmeier-formula feltételezi, hogy a Donyec-medencében előbb választásokat kell tartani, ezután kerülne vissza a határ feletti ellenőrzés Ukrajnához. Kijev csak fordítva tudja elfogadni az események sorrendjét.

(korrespondent.net/Kárpátalja)

@font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;}@font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520092929 1073786111 9 0 415 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:EN-US;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:EN-US;}div.Section1 {page:Section1;}