Sikeresen lezajlott az első Kárpátaljai Magyar Polgári Szalon

2021. július 25., 14:26 , 1068. szám

Az első Kárpátaljai Magyar Polgári Szalon legfontosabb célja, hogy olyan szellemi műhelyt biztosítson a kárpátaljai magyar értelmiség számára, ahol azok a helyi fiatalok, akik aktívan részt kívánnak venni a közéletben, egy igazán erős bázisként szolgáló rendezvényen tudjanak találkozni. Azon felül, hogy a szervezők minden érdeklődő kárpátaljai magyar fiatalt hívnak és buzdítanak a részvételre, nem titkolt szándékuk, hogy összetartsák a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző diplomásait is.

A szervezők célja, hogy – előzetes regisztrációhoz kötötten – olyan fiatalok is részt vegyenek a polgári szalonokon, akik nyitottak a közéleti történések iránt, és szívesen lennének egy, a polgári értékrend mentén szerveződő közösség részei. Az első szalont a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közös szervezésében rendezték meg július 24-én a jánosi Helikon Hotelben.

A jövőben a szalont havi rendszerességgel kívánják megrendezni, terv szerint minden alkalommal magyarországi és a helyi közéletben ismert meghívott vendégek részvételével. Az első szalont Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke nyitotta meg, aki – mint fogalmazott – már azt is sikernek tartja, hogy az egybegyűlt fiatalok a péntek estéjüket a szórakozás helyett erre az alkalomra cserélték.

Az első találkozón Constantinovits Milán, az MCC szakmai programokért felelős igazgatóhelyettese, a Mandiner főszerkesztő-helyettese fogadta el a meghívást, aki szívesen számolt be a fiatalon történő szerepvállalásáról, a közélethez való viszonyáról, a Mandinerről és az újságírásról. A résztvevők több érdekes, extrém és vicces történetet is hallhattak Milán újságírói pályafutásáról, aki boldogan válaszolt a neki feltett kérdésekre.

A beszélgetéseket követően szintén első alkalommal egy vita­klubra is sor került, ahol a jelen lévő fiatalok betekintést kaphattak a vitázás világába: megismerkedtek a különböző vitaformákkal, és maguk is vitázhattak egyet. „Taníthatnak-e az oltással nem rendelkező pedagógusok?” – hangzott el a vita alapját képező kérdés. A fiatalok rendkívül művelten és kiváló érvekkel készültek a pró és kontra oldalon egyaránt.

A vitaklub működése a jövőben is a KMKSZ ISZ és az MCC mentorálása alatt zajlik.          

SD