KMKSZ-közgyűlés Tiszaújlakon

2021. augusztus 1., 10:39 , 1069. szám

A Tisza menti nagyközségben, kistérségi központban július 31-én tartották meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) évi közgyűlését, melynek a helyi művelődési ház adott otthont.

A rendezvény kezdetén Bencze Rudolf alapszervezeti elnök kifejtette, hogy az elmúlt esztendőre nagyon rányomta a bélyegét a koronavírus-világjárvány. Az évi rendszerességgel lebonyolított alapszervezeti kirándulás is elmaradt, ám – mint mondta – ha lehetőség nyílik rá, idén sort kerítenek arra. A helyhatósági választások kapcsán szólt a felvetődött nehézségekről (a KMKSZ több helybeli képviselőjelöltje menet közben visszalépett), ám a Szövetség ennek ellenére is jól szerepelt, a választók többsége a jelöltjeinkre adta a szavazatát. Ezt követően kitért rá, hogy a jelenlegi nehéz körülmények közepette is igyekeznek helytállni. Végezetül pedig az elnök, aki maga is nagyon komoly kórházi kezelésre szorult Covid-fertőzöttség miatt, arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy mindenképpen éljenek a védőoltás lehetőségével.

Ezt követően Barta József, a KMKSZ alelnöke kifejtette: ahogy Magyarország (még) kisebbségben küzd az Európai Unióban azon óriási erők ellen, melyek Európa teljes erkölcsi lezüllesztésére törekednek, úgy nemzetrészünk a minket ért megannyi támadás ellenére is kisebbségi helyzetben vívja harcát a fennmaradásáért. Így továbbra sem adjuk fel a küzdelmet az oktatási jogainkért sem. S ha el is utasították a KMKSZ azon javaslatát, hogy az 1100 éve szülőföldjén élő kárpátaljai magyarságot ismerjék el őshonos nemzetiségnek, a Szövetség továbbra is keresi a módját, hogy elérje ezt, hiszen ebben az esetben a középiskola befejezéséig biztosított maradna az anyanyelven való tanulás lehetősége az állami oktatási intézményekben is. A magyar–ukrán kormányközi alapszerződésben pedig vannak olyan kitételek, melyekbe belekapaszkodhatunk. Felszólalása során bepillantást nyújtott a megyei tanácsban zajló politikai küzdelmekbe is, melyek pozitív hozadéka az, hogy Kárpátalján, benne a magyarlakta vidéken újabb útfelújítások kezdődtek meg. Kitért rá, hogy Kijevben is vannak olyan hangok, melyek a magyar–ukrán viszony rendezésére irányulnak, és talán még idén megnyílik a Nagypalád–Nagyhódos határátkelőhely. A járványhelyzet kapcsán ő is felhívta a figyelmet a védőoltás fontosságára és arra, hogy a Janssen vakcinával még augusztus 31-ig beoltathatják magukat az azt kérők a Záhony–Csap, a Kaszony–Barabás és a Harangláb–Lónya határátkelőn. Majd elismerően szólt arról, hogy Tiszaújlak szépen teljesített a helyhatósági választásokon, s felvázolta azt a tervet, mely szerint a KMKSZ megvásárolná az egykori helyi sóhivatal épületét, és berendezné ott a Rákóczi-szabadságharc múzeumát, hiszen itt rohamozta meg Esze Tamás a kurucaival a sóhivatalt és az azt védő császári őrséget, emellett Tiszabecs és Tiszaújlak között vívták meg a szabadságharc első győztes csatáját.

Gorondi Albert, a Tiszaújlaki Kistérségi Tanács KMKSZ-frakciójának a vezetője kifejtette: amit tudnak, megtesznek a helyi magyarság érdekében, és a legtöbbet igyekeznek kihozni a kistérségi tanácsban kialakult helyzetből. Fedák-Molnár Viktória, a kistérségi tanács KMKSZ-képviselője, a Tiszaújlaki Óvoda óvónője elmondta, miként bocsátották el állásából, miután a KMKSZ képviselője lett, ám a Szövetség támogatásával végül sikerült megnyernie a foglalkoztatói ellen indított pert. A bíróság kimondta, hogy jogtalanul bocsátották el az állásából, s arra kötelezte a munkaadóit, hogy vegyék vissza a munkahelyére.

Végezetül a közgyűlés megszavazta, hogy a KMKSZ színeiben a kistérségi tanácsba bejutott, ám ott már minden kérdésben nem a KMKSZ-frakciójának, hanem a Ridne Zakarpattya párt frakciójának az indítványait megszavazó helybeli Csűri Sándort, a Szövetség tiszaújlaki alapszervezetének az eddigi tagját kizárják az alapszervezetből.            

Lajos Mihály