Itthon is bemutatták a Kárpátalja magyar szemmel című útikönyvet

2021. augusztus 7., 19:08 , 1070. szám

Júliusban Magyarországon, augusztusban pedig itthon, Kárpátalján is bemutatják több helyszínen a Kárpátalja magyar szemmel című útikönyvet. Az első hazai prezentációra  ünnepélyes keretek közt a Munkácsy Mihály Magyar Házban került sor augusztus 6-án, ahol a megjelenteket Tarpai József, a könyv szerkesztője köszöntötte.

A könyv szerzőinek döntése értelmében az első, munkácsi közönségtalálkozó után, augusztus 13-án Nagyszőlősre utaznak, a későbbiekben pedig Ungváron, Beregszászban és Visken is terveznek a munkácsihoz hasonló alkalmakat.

A rendezvény kezdetén Cseh Áron ungvári konzul szólt a jelenlévőkhöz. „A színvonalas és hiánypótló jelzőt nem a szokásos udvariasságból használom, hanem mert átlapozva és beleolvasva a könyvbe valóban egy eddig nem látott szakmai színvonalú és érdeklődést felkeltő ismereteket maximálisan kielégítő útikönyvet sikerült a szerzőknek írniuk a Kárpátalját magyar szemmel felfedezni, megismerni vagy a csodás vidéken kirándulni vágyó utazók számára” – mondta a konzul.

Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke felhívta a jelenlévők figyelmét az útikönyv egyediségére és hiánypótló mivoltára, hisz már nagyon régen nem adtak ki ehhez hasonló könyvet Kárpátalján. Ezt követően üdvözölte azt, hogy nemsokára megjelenik a könyv ukrán változata is, mert saját tapasztalata szerint fontos, hogy minden Kárpátaljára érkező hiteles forrásból tájékozódjon vidékünk látványosságairól. „Ez egy értékteremtő kezdeményezés, és kívánjuk, hogy még sok ilyen könyv jelenjen meg Kárpátalján” – zárta szavait az alelnök.

Az ünnepélyes köszöntőket követően a könyv megjelenéséért munkálkodó emberek közül a jelenlévők meséltek élményeikről és tapasztalataikról.

Elsősorban Tarpai József számolt be a könyv születéséről, a benne leírt 6 régióról, a történelmi-földrajzi háttérről, valamint arról is, hogy reményeik szerint októberben bemutathatják az ukrán nyelvű változatot. Nagy Sándor, aki Kárpátalja épített örökségéről írt, elmondta, hogy a könyv nagyjából másfél év munkája, és ezer oldal vagy több is lehetett volna. „A honismereti vezetés több, mint évszámok és a munkácsi fal vastagságának ismerete” – mondta Popovics Béla. Elmondása szerint itthon maradásunk egyik elengedhetetlen feltétele a hazánk szeretete, az pedig csak úgy lehetséges, ha ismerjük azt. Kaszinec Ottokár elmesélte, hogy a szerzők és a szerkesztők olyanok voltak a könyv készítése alatt, mint a szülők, akik gyermekük születésére várnak. „Mindent leírni nem volt túl nehéz, de mindezt rövidebben és tömörebben, az már inkább” – emlékezett vissza a szerző. Kovács Elemér a Kárpátalján jelen lévő vallási felekezetekről és a kézművességről írt a könyvben. „Kell nekünk, kárpátaljai magyaroknak a sikerélmény, szükségünk van rá – és ez pont az!” – mondta. Varjú Zoltán a felső-Tisza-vidéki és a verhovinai területről szóló fejezetekért felelt. Elmondása szerint ez a könyv egy papírra vetett szerelem. „Sok dologról lehet írni, de igazán jól csak arról, amit szeretünk” – húzta alá a szerző. Horváth Zoltán, aki az elmúlt néhány évben megközelítőleg 200 napot töltött természetjárással, 5 túraleírást tett hozzá a könyvhöz. „Nehéz volt választani, mert rengeteg gyönyörű helyre vezető túráról írhattam volna, de a voksom olyanokra esett, melyek mindenki számára teljesíthetők, és tartalmasnak is számítanak” – számolt be Zoltán. Turóczy Gábor felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a könyvben megközelítőleg 600 fotó található, és örömét fejezte ki, hogy végre valaki az igazságot is leírta Kárpátaljáról.

A rendezvény végén mindenki hazavihetett egyet a páratlan útikönyvből.

A kötet a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács megbízásából, dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatásával készülhetett el.  

ZsT