Herszonban már ledőlt, Ungváron egyelőre csak megdőlt a függetlenség 30. évfordulójára felállított zászlórúd

2021. augusztus 20., 19:44

Herszonban pénteken már le is dőlt az ottani 70 méteres, Ungváron egyelőre csak megdőlt a 30 méteres jubileumi zászlórúd, amelyet az óriáslobogó-felvonási országos program keretében állítottak fel sebtében – adta hírül a korrespondent.net hírportál.

A jelentés szerint a kárpátaljai megyeszékhely Bohdan Hmelnickij terén 6 millió hrivnyából augusztus 12-én sebtében felállított 30 méteres acél zászlórúd elkezdett ferdülni. A Törökországból vásárolt fémszerkezet három rozsdamentes acél csőből áll. Az óriászászlórúd össztömege 4 tonna 800 kg. A tervek szerint a jubileumi létesítmény meg világítással is el lesz látva.

Az ungvári zászlórúdnál rosszabbul járt 70 méter magas herszoni óriástestvére, amely pénteken reggel a felállítása után azonnal a földre zuhant. A sors iróniája, hogy a 8 millió hrivnyába került, szuperzászlórúdként beharangozott szerkezet annak a helyi hivatalnoknak a Lexus márkájú luxusautójára esett, aki a szerkezet elkészítéséért és felállításáért felelt. Szó szerint az utolsó pillanatban sikerült kiugrania a gépkocsiból, mielőtt összelapította volna a lezuhanó fémtömeg.

Az Elnöki Hivatal utasítására több mint 170 millió hrivnyát fordítanak idén az állami költségvetésből gigantikus méretű nemzeti lobogók felvonására a központi költségvetésből a függetlenség napja alkalmából.A StateWatch korrupcióellenes szervezet adatai szerint a gigantikus méretű zászlókat Ukrajna 17 megyéjében vonják fel az állami lobogó napja és az ukrán függetlenség 30. évfordulója alkalmából, amire a központi költségvetésből 170,7 millió hrivnyát utalnak ki. A legtöbbe, 24,5 millió hrivnyába a harkivi lobogó felvonása és az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése kerül.

(vb/karpat.in.ua)