Kárpátaljai sikerek a VII. Kulturális Filmek Fesztiválján

2021. augusztus 30., 18:31 , 1073. szám

Idén Tállya adott otthont a VII. Kulturális Filmek Fesztiváljának. Augusztus 26–29. között az Oroszlános Borhotel és Étteremben gyűltek össze a filmes szakma képviselői. A filmversenyen azok a Kárpát-medencében és a diaszpórában készült rövid portréfilmek versenyeztek, amelyek olyan embereket mutattak be, akik a helyi magyar közösségben őrzik, védik és továbbviszik a magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.

A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező volt, tagjai pedig Buglya Sándor szintén Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA tagja, továbbá Kozári Réka, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője. A díjátadás előtt Bényi Ildikó olvasta fel dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter védnöki köszöntőjét.

Az egy millió forintos fődíjat az MTVA ungvári munkatársai – Kovács Géza, Vass Tamás és Bereczky Tamás – által készített A reménytelenségből érkeztek című film kapta.

Az MMA által felajánlott 550 ezer forintos II. díjat a Kányádi Sándorról készült kisfilm kapta, amelyet a  kolozsvári Xantus Gábor és Xantus Áron készített. A 250 ezer forintos III. díj boldog tulajdonosai Debreceni Kamilla és Balla Béla, a kárpátaljai TV21 Ungvár munkatársai lettek az Úgy hívnak, hogy Péter kő című filmjükkel.

A szervezők szerint nem elég jó filmet készíteni, az alkotóknak gondoskodniuk kellett arról is, hogy a közösségi oldalakon minél többen megnézzék az elkészült versenyfilmeket.

A hat országból érkezett filmek közül 25-re lehetett lájkolással, megosztással szavazni a következő  linken:  https://www.youtube.com/c/KulturálisFilmekFesztiválja.

A közönség előzsűrizése alapján döntősnek minősülő alkotók és versenyművek részt vehettek a fesztivál helyszíni eseményein. A zsűri a díjakról az alkotókkal történő személyes konzultáció után döntött. Gratulálunk a TV21 Ungvár munkatársainak a sikeres szerepléshez!

 jt